FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen vodič za građane "Izgubljen-nađen"

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Vodič za ostvarivanje prava iinteresa građana pred javnim institucijama "Izgubljen-nađen" novi jeprojekt GONG-a kojeg su u utorak predstavili njegovi autori DraganZelić i Alina Jurjević te urednica Suzana Jašić.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Vodič za ostvarivanje prava i interesa građana pred javnim institucijama "Izgubljen-nađen" novi je projekt GONG-a kojeg su u utorak predstavili njegovi autori Dragan Zelić i Alina Jurjević te urednica Suzana Jašić.

"Cilj je projekta upoznati građane s njihovim pravima i olakšati im snalaženje među javnim institucijama kako bi sami mogli efikasno ostvariti svoja prava", rekla je Jašić na konferenciji za novinare.

Hrvatska ima uglavnom solidne propise, ali građani često za njih ne znaju pa se ni ne obraćaju nadležnim institucijama koje moraju biti njihov javni servis. Tako često ispada da GONG odrađuje posao državnih institucija i educira građane o njihovim pravima", navela je Jašić, ali i ustvrdila da se zadnjih nekoliko godina vidi napredak jer građani i udruge sve češće sami "pritišću" institucije da bi radile bolje i transparentnije.

Autor vodiča Dragan Zelić je naveo da su u 28 poglavlja obrađena neka od najčešćih pitanja i problema s kojima se građani susreću u svakodnevnom životu, uz upute kojim se institucijama i kako mogu obratiti. Vodič sadrži i pravne propise u kojima građani mogu pronaći detaljnije informacije, dodao je.

Tako primjerice vodič upućuje zainteresirane građane kako osnovati udrugu, kako dobiti besplatnu pravnu zaštitu, ostvariti pravo na povrat poreza ili na stipendiju, kome prijaviti zlostavljanje na poslu, a kome se obratiti u slučaju kršenja prava pacijenata ili ostvarenje prava za njegu u kući ili pak u slučaju kad se ugostitelji ne pridržavaju higijenskih standarda, ali i kako utjecati na prostorni plan ili prijaviti bespravnu gradnju.

Vodič "Izgubljen-nađen" tiskan je u 12.000 primjeraka i bit će dostupan u GONG-ovim regionalnim uredima u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Zadru i u drugim zainteresiranim udrugama i institucijama.

Autorica Alina Jurjević je naglasila da je vodič, osim u tiskanom obliku, izrađen i u elektronskom i može se pronaći na internetskoj adresi: www.gong.hr/izgubljen-nadjen.

Taj GONG-ov projekt financirala je Europska unija sa 49.900 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙