FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

VINKOVCI, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Međunarodni dan nestalih osobaobilježen je u utorak u Vinkovcima u organizaciji Saveza udrugaobitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i vinkovačke Udruge"Hrvatska majka" pod sloganom "Gdje su naši najmiliji?".
VINKOVCI, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je u utorak u Vinkovcima u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i vinkovačke Udruge "Hrvatska majka" pod sloganom "Gdje su naši najmiliji?".

Skupom, kojemu je nazočna bila i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, željelo se upozoriti na osnovno pravo čovjeka da zna istinu o svojim najmilijima.

U spomen na nestale hrvatske branitelje i civile podno Središnjeg križa na gradskom groblju u Vinkovcima državna, županijska i gradska izaslanstva te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće. Nakon toga je u crkvi sv. Euzebija i Poliona euharistijsko slavlje predvodio mons. Tadija Pranjić, župnik i dekan vinkovački.

U ime obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja predsjednik Ivan Pšenica iznio je probleme s kojima se obitelji susreću te javnim apelom ukazao na težinu tog velikog humanitarnog pitanja. Pšenica je iskazao i nezadovoljstvo sporošću rješavanja pitanja zatočenih i nestalih.

Ministrica Kosor je na svečanosti obilježavanja istaknula kako je problem zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila još uvijek najveći humanitarni problem u RH. "Sve institucije moraju pomoći u pronalaženju istine, ali ne smijemo zaboraviti ni njihove obitelji", istaknula je Kosor. Pozvala je sve one koji raspolažu bilo kakvim informacijama o mogućim mjestima masovnih ili pojedinačnih grobnica, da to jave na anonimni telefon 062 111 111, a svaka informacija koja dođe u Ministarstvo bit će provjerena i istražena.

Ministrica Kosor također je rekla da je uoči Međunarodnog dana nestalih osoba Vlada utemeljila posebno povjerenstvo koje će se dodatno skrbiti u rješavanju ovoga problema. Dodala je kako je riječ o međuresornom radnom tijelu u koje su uključena ministarstva obrane, unutarnjih i vanjskih poslova te obavještajne službe. "Sigurna sam da će to biti nova važna stepenica u pronalaženju istine o zatočenima i nestalima", rekla je Kosor dodavši da će novoosnovano povjerenstvo znatno pridonijeti u prikupljanju svih podataka koji su potrebni i drugim institucijama.

"U svim razgovorima na najvišoj državnoj razini s predstavnicima Srbije i Crne Gore ovo se pitanje stavlja kao nulto", istaknula je Kosor. Prema riječima ministrice Kosor, u prvih šest mjeseci ove godine obavljeno je 66 probnih iskapanja na području RH od kojih 47 nije donijelo nikakve rezultate. Na popisu Ureda za zatočene i nestale još uvijek je 1149 osoba, a samo iz Vukovarsko-srijemske županije njih je 510. Na području Hrvatske otkrivena je 141 masovna grobnica i oko tisuću pojedinačnih grobišta.

Pomoćnik ministrice pukovnik Ivan Grujić potvrdio je kako će probna iskapanja na području Vukovarsko-srijemske županije započeti nakon 5. rujna. Probna će iskapanja pokazati, rekao je Grujić, vjerodostojnost prikupljenih informacija i ako se one potvrde kao točne, počet će se s ekshumacijama. Probna će iskapanja početi na području Ovčare, gdje su četiri moguća lokaliteta koja će se istražiti, potvrdio je Grujić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙