FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova poljska vlada želi sniziti proračunski deficit

VARŠAVA, 28. rujna 2005. (Hina/APA) - Pobjednici na nedjeljnimparlamentarnim izborima u Poljskoj objavili su da namjeravaju iztemelja izmijeniti nacrt proračuna koji je predstavila vlada naodlasku kako bi uštedjeli ukupno 5,9 milijardi zlota, pišu poljskimediji.
VARŠAVA, 28. rujna 2005. (Hina/APA) - Pobjednici na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Poljskoj objavili su da namjeravaju iz temelja izmijeniti nacrt proračuna koji je predstavila vlada na odlasku kako bi uštedjeli ukupno 5,9 milijardi zlota, pišu poljski mediji.

Dnevni list "Rzeczpospolita" citirao je u srijedu odgovarajuću najavu iz dosada tajnog programa "Jeftinija i efikasnija država" buduće vladajuće nacionalno-konzervativne stranke PiS (Pravo i pravda), koja će se službeno očitovati o tom pitanju tek nakon početka pregovora s liberalno-konzervativnim PO (Platforma građana) o sklapanju koalicije.

Po planovima PiS-a proračunski deficit trebao bi biti smanjen s dosada planiranih 32,6 na 30 milijardi zlota a štedjet će se između ostalog kroz smanjenje državnog aparata za 20 posto. Nadalje, predviđeno je i ukidanje agencije za poljoprivredne nekretnine i agencije za vojne stanove. Porezna reforma nije u planu za 2006.

Budući premijer Kazimierz Marcinkiewicz najavio je istodobno veće troškove u drugim stavkama pa bi jedna milijarda zlota trebala biti izdvojena za prehranu siromašne djece a predviđeno je i između 1,5 i 2,5 milijardi zlota za stanogradnju kroz subvencionirane kredite.

Vlada na odlasku usvojila je prošlog utorka prijedlog proračuna koji se temeljio na procjeni o nastavljenom snažnom rastu od 4,3 posto te o inflaciji od 1,5 posto. Prihodi od privatizacije trebali bi sljedeće godine iznositi 3,8 milijardi zlota dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti na prosječnih 16,9 posto godišnje.

Nova vlada predstavit će parlamentu novi prijedlog proračuna u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙