FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska vlada planira mjere štednje u prijedlogu proračuna za 2006.

RIM, 19. rujna 2005. (Hina/APA) - Vlada talijanskog premijera SilvijaBerlusconija radi na prijedlogu proračuna za 2006. koji bi trebaostaviti naglasak na štednju kako bi se proračunski deficit u roku oddvije godine spustio ispod propisane granice u EU od tri posto BDP-a.
RIM, 19. rujna 2005. (Hina/APA) - Vlada talijanskog premijera Silvija Berlusconija radi na prijedlogu proračuna za 2006. koji bi trebao staviti naglasak na štednju kako bi se proračunski deficit u roku od dvije godine spustio ispod propisane granice u EU od tri posto BDP-a.

Nacrt prijedloga proračuna navodno obuhvaća mjere štednje u vrijednosti do 21,3 milijarde eura a vlada ga namjerava usvojiti do kraja rujna. Ministar gospodarstva Domenico Siniscalco razmatra kresanje u prvom redu na području državne uprave.

Ministri bi trebali srezati svoje troškove za najmanje pet milijardi eura a Talijani bi po vladinim planovima trebali ponovno snositi i dio troškova zdravstvenog osiguranja budući da bi se u zdravstvu trebalo uštedjeti 2,5 milijarde eura.

Siniscalco će propisati "kuru mršavljenja" i zastupnicima u gornjem i donjem domu talijanskog parlamenta čije bi plaće trebale biti smanjene za 10 posto a mjere štednje trebale bi zahvatiti i sudstvo. Na taj način vlada želi uštedjeti ukupno do šest milijardi eura.

Gospodarski stručnjaci vlade desnog centra podijeljeni su oko tog prijedloga proračuna. Vlada razmatra i mogućnost povećanja PDV-a, iako je premijer Berlusconi prije samo nekoliko mjeseci obećao smanjenje tog poreza u sljedećoj godini. Vlada namjerava pooštriti i borbu protiv utaje poreza kako bi uštedjela dodatnih pet milijardi eura.

Vlada istodobno planira porezne olakšice za oko dva milijuna siromašnih obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙