FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz iračkih fondova nestalo milijardu dolara

LONDON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sveopća korupcija u iračkimministarstvima, osobito ministarstvu obrane, dovela je do jedne odnajvećih pljački u povijesti u kojoj je nestalo više od milijarduameričkih dolara, rekao je u ponedjeljak irački ministar financija.
LONDON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sveopća korupcija u iračkim ministarstvima, osobito ministarstvu obrane, dovela je do jedne od najvećih pljački u povijesti u kojoj je nestalo više od milijardu američkih dolara, rekao je u ponedjeljak irački ministar financija.

"Nestale su goleme svote novca. Zauzvrat nismo dobili ništa osim metalnog otpada", rekao je ministar financija Ali Allawi za britanski The Independent od ponedjeljka. "Riječ je možda o jednoj od najvećih pljački u povijesti", upozorio je.

Najteže optužbe odnose se na kupovinu vojne opreme u ministarstvu obrane za prethodne vlade, uključujući više od 230 milijuna dolara potrošenih na 28 godina stare rabljene poljske helikoptere.

"Usporedite li navodno pronevjeren iznos od oko milijardu američkih dolara s proračunom ministarstva obrane, to je gotovo 100 posto proračuna ministarstva predviđenog za nabavu", rekao je Allawi.

Većina dvojbenih ugovora sklopljena je pod prethodnom vladom Iyada Allawija, koja je vladala od 28. lipnja 2004. do kraja veljače ove godine.

Bivši ministar obrane Hazim Shaala sada živi u Jordanu i odbacuje sve optužbe.

Prema Allawiju, u ministarstvima za energetiku, promet i unutarnje poslove nestalo je između 500 i 600 milijuna američkih dolara.

U svim iračkim ministarstvima zajedno nestalo je možda i dvije milijarde američkih dolara, piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙