FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči izbora poljska vlada planira viši proračunski deficit

VARŠAVA, 8. rujna 2005. (Hina/APA) - Poljska vlada planira u sljedećojgodini rast proračunskog deficita na 32,6 milijardi zlota u odnosu naovogodišnjih 30 milijardi, nagovijestio je proteklih dana u višenavrata poljski ministar financija Miroslaw Gronicki.
VARŠAVA, 8. rujna 2005. (Hina/APA) - Poljska vlada planira u sljedećoj godini rast proračunskog deficita na 32,6 milijardi zlota u odnosu na ovogodišnjih 30 milijardi, nagovijestio je proteklih dana u više navrata poljski ministar financija Miroslaw Gronicki.

Glavni uzrok tog povećanja jest odluka parlamenta kojom se ukidanju porezi na građevinski materijal.

To znači da će deficit porasti na 3,2 posto BDP-a, uz pretpostavku o stopi gospodarskog rasta od 4,3 posto. Gronicki tvrdi da je to maksimalna vrijednost deficita koju Europska komisija još tolerira.

Vlada predviđa osjetno povećanje troškova između ostalog i u sustavu socijalnog i mirovinskog osiguranja te u stavci proračunskih izdvajanja za obranu. Najveći rast zabilježit će izdvajanja za znanost, koja će dosegnuti 13,6 posto proračuna.

Aktualni prijedlog proračuna naišao je na kritiku i u samoj vladi pa je ministar gospodarstva Jacek Piechota upozorio da "viši deficit upropaštava gospodarstvo".

"Ostavljamo gospodarstvo u dobrom stanju - rast će sljedeće godine iznositi 4,3 posto, deficit će biti niži, inflacija također", rezimirao je premijer Marek Belka gospodarsku politiku svoje vlade uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za 25. rujna. Vlada mora usuglasiti stavove o konačnom prijedlogu proračuna do kraja rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙