FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso razgovarao s čelnicima Višegradske skupine

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Europske komisijeManuel Barroso susreo se u utorak u Budimpešti s čelnicima zemaljaVišegradske skupine radi neformalnih razgovora o proračunu Europskeunije za razdoblje od 2007. do 2013. i stanju u Bjelorusiji,izvješćuju agencije.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Manuel Barroso susreo se u utorak u Budimpešti s čelnicima zemalja Višegradske skupine radi neformalnih razgovora o proračunu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. i stanju u Bjelorusiji, izvješćuju agencije.

Čelnici četiri države Višegradske skupine - Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, na susretu u Budimpešti raspravljali su i o pitanju daljnjeg širenja Europske unije, prenio je BBC prema izvješćima slovačkih medija.

"Ja osobno želim ponovno otvoriti pitanje Hrvatske", odgovorio je slovački premijer Dzurinda na pitanje novinara slovačke televizije o slovačkom zauzimanju za otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Nedavno smo, nas desetorica premijera koji pripadamo Europskoj pučkoj stranci, napisali pismo gospodinu Blairu, s obzirom na to da on predsjeda EU-om, u kojemu smo tražili da se pregovori s Hrvatskom otvore za britanskog predsjedanja. Tako da ni u toj sferi nećemo biti pasivni i postavljat ćemo ta pitanja", rekao je Dzurinda u razgovoru, prenio je BBC.

Domaćin susreta čelnika država Višegradske skupine bio je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, a uz slovačkog premijera Mikulasa Dzurindu, poljskog premijera Mareka Belku i češkoga Jirija Paroubeka, susretu su nazočili austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i slovenski premijer Janez Janša.

Slovenski premijer podržao je na sastanku početak pregovora EU i Hrvatske i upozorio da bi eventualnim početkom pregovora s Turskom, a ne s Hrvatskom, nastala "vrlo neobična situacija".

"To je bilo više-manje jedinstveno stajalište na sastanku. Slovenija je poduprla početak razgovora s Hrvatskom, kao i većina prisutnih država", rekao je Janša.

Predsjednik Europske komisije Manuel Barroso u Budimpešti je istaknuo da članice EU-a moraju što prije postići dogovor o proračunu za razdoblje 2007.-2013. "Svaka je sekunda važna", rekao je dodajući da bi nove odgode samo štetile koheziji EU-a, prenosi dpa.

Sudionici skupa složili su se da su EU-u potrebne reforme koje nije moguće ostvariti bez dogovora o proračunu.

Mađarski premijer je nakon sastanka objavio da Višegradska skupina želi jačanje kohezivne politike, odnosno pomoći novim članicama da dostignu sa starim, te da se zalažu za zajedničku poljoprivrednu politiku, istaknuvši kako slabljenje te zajedničke politike nije prihvatljivo zemljama Višegradske skupine.

Što se tiče Bjelorusije, poljski premijer Belka izjavio je da je ta zemlja "posljednja tradicionalna diktatura na kontinentu".

Barroso je rekao da EU želi u Bjelorusiju poslati otpravnika poslova kako bi uspostavio europsku nazočnost i pratio stanje ljudskih prava

Zemlje Višegradske skupine planiraju još jedan neformalni susret prije summita EU-a u Londonu ove jeseni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙