FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska potpuno podupire aktivnosti IAEA

BEČ, 28. rujna 2005. (Hina) - Republika Hrvatska u potpunosti podupireaktivnosti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i njezinanastojanja da se ispune obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnogoružja (NPT), rekao je u srijedu u Beču na zasjedanju glavnekonferencije IAEA ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnostMatjaž Prah.
BEČ, 28. rujna 2005. (Hina) - Republika Hrvatska u potpunosti podupire aktivnosti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i njezina nastojanja da se ispune obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), rekao je u srijedu u Beču na zasjedanju glavne konferencije IAEA ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah.

Govoreći na plenarnoj sjednici 49. zasjedanja glavne konferencije IAEA, Prah, koji vodi izaslanstvo RH na tom međunarodnom skupu, istaknuo je uz ostalo kako je "zajednička obveza dati svu potporu IAEA u ispunjenju njezinih glavnih zadaća - korištenju atomske energije i nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe i sprječavanju nuklearnog programa za proizvodnju i širenje nuklearnog oružja".

Čelnik hrvatskog izaslanstva pozvao je one države koje to još to nisu učinile na potpis i ratifikaciju svih međunarodnih dokumenata s tim u vezi te da se suprotstave širenju nuklearnog oružja i pridonesu međunarodnim naporima u suzbijanju ilegalne trgovine nuklearnim radioaktivnim materijalom.

"Borba protiv terorizma, posebice nuklearnog terorizma mora biti prioritet svake države i međunarodne zajednice", kazao je Prah, dodavši da je Hrvatska nedavno potpisala i Međunarodnu konvenciju o sprečavanju nuklearnog terorizma koja bi trebala potaknuti zemlje da se suprotstave mogućnosti da oružje masovnog uništenja dođe u ruke terorista.

Naglasio je važnost da se svaka zemlja pridržava obveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja NPT što, prema njegovim riječima, Hrvatska čini.

Prah je istaknuo vrlo dobru i uspješnu suradnju Hrvatske i IAEA, posebice na korištenju nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

Otkako je postala članica IAEA 1993. godine, Hrvatska je razvila i provela brojne projekte tehničke suradnje kao zemlja partner IAEA, kao i u pružanju tehničke pomoći trećim državama, rekao je Prah izrazivši nadu da će se još bolja suradnja nastaviti i u budućnosti.

Za dvogodišnje razdoblje 2007/2008. Hrvatska je predložila pet novih projekata u vrijednosti od oko 800 tisuća američkih dolara koji će se provesti u Hrvatskoj u suradnji s IAEA. Uglavnom se radi o projektima nuklearne medicine i proširenju seizmografske mreže u RH.

Prah je kazao da je Hrvatska zainteresirana za proširenje suradnje u regiji u razmjeni znanja i iskustava kroz nacionalne i regionalne projekte.

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Hrvatska je na zasjedanju glavne konferencije IAEA u Beču podržala stajališta EU, koja je u njezino ime prenijela predsjedateljica Velika Britanija, rekao je Matijaž Prah u Austrija centru u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙