FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska energetska tržišta pripremaju se za jaku zimu

LONDON, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Ova će zima u Europi bitihladnija od prosjeka što će prenapregnuti opskrbu plinom i električnomenergijom i pojačati potražnju za lož-uljem.
LONDON, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Ova će zima u Europi biti hladnija od prosjeka što će prenapregnuti opskrbu plinom i električnom energijom i pojačati potražnju za lož-uljem.

Britanska meteorološka služba prognozira najniže temperature u proteklih osam godina dok francuski meteorolozi predviđaju da bi prosinac mogao biti najhladniji u proteklih 60 godina. I temperature u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu lož-ulja, trebale bi biti niže od uobičajenih.

"Dulja, oštra zima jedna je od najvećih prijetnji efikasnom svakodnevnom upravljanju zemljom", ističe se u priopćenju britanskog Met Officea.

Zabrinutost zbog zimske opskrbe plinom u Velikoj Britaniji, najvećem europskom tržištu plina, potaknule su britanski parlament na pokretanje istrage koju vodi višestranački odbor.

Operater plinske mreže National Grid Trasco predvidio da će ponuda ove zime biti najoskudnija u povijesti plinoopskrbe zbog smanjenja proizvodnje na zastarjelim poljima u Sjevernom moru.

Čelnik konfederacije britanske industrije upozorio je pak da bi kresanje opskrbe industrijskih potrošača plinom negativno utjecalo na kompanije.

Oko 40 posto britanskih elektrana koristi prirodni plin kao pogonsko gorivo te bi hladnija zima mogla podići ionako visoke cijene i aktivirati klauzule o prekidu u ugovorima nekih industrijskih potrošača o opskrbi plinom, kazali su analitičari.

Opskrba kućanstava trebala bi biti zajamčena čak i u uvjetima vrlo oštre zime, tvrdi regulator za energiju Ofgem.

Energetske kompanije troše milijarde funti na nove uvozne projekte koji bi trebali ublažiti posljedice pada proizvodnje na Sjevernom moru ali samo će dva projekta biti realizirana na vrijeme da pokriju potražnju ove zime.

Trgovci tvrde da bi visoke cijene plina u Sjevernoj Americi također mogle utjecati na slabiju ponudu u Britaniji jer bi mogle privući pošiljke tekućeg prirodnog plina koje bi inače završile na britanskom tržištu.

Neuobičajeno hladna zima mogla bi pridonijeti rasterećivanju zasićenog tržišta lož-ulja u Europi, pogođenog slabom potražnjom u Njemačkoj i jeftinim uvozom iz Azije.

Veća potražnja u Njemačkoj poduprla bi čitavo europsko tržište lož-ulja, koje se prodavalo uz popust u odnosu na standardne cijene, i povećati ruski izvoz u Europu te istodobno ograničiti europski izvoz plina u SAD na vrhuncu zimske sezone, ističu trgovci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙