FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast cijena nafte zbog približavanja uragana Rita

LONDON, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su seu srijedu razini od 68 dolara po barelu nakon što je uragan Ritazaprijetio da će dodatno pogoršati probleme u opskrbi energentima,ugrozivši naftne platforme i rafinerije u Meksičkom zaljevu.
LONDON, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u srijedu razini od 68 dolara po barelu nakon što je uragan Rita zaprijetio da će dodatno pogoršati probleme u opskrbi energentima, ugrozivši naftne platforme i rafinerije u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 1,40 dolara na 67,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 94 centa na 65,14 dolara.

Američki Državni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju objavio je da bi uragan Rita mogao stići do Texasa ili Louisiane za tri dana a trebao bi dosegnuti jačinu Katrine koja je prošlog mjeseca prouzročila zatvaranje gotovo 10 posto rafinerijskih kapaciteta u SAD-u.

"Rita je veći problem za rafinerije nego za proizvodnju", napomenuo je Adam Sieminski iz Deutsche Bank AG, podsjetivši da u Texasu ima više rafinerija nego u Louisiani pa bi šteta mogla biti ozbiljnija nego što je bio slučaj nakon Katrine.

Od utorka zatvoreno je 58 posto proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu nakon što su naftne kompanije evakuirale radnike s postrojenja koja bi se trebala naći na putu novog uragana. Strahovanja zbog gubitka proizvodnje u Meksičkom zaljevu dobila su posebnu težinu u kontekstu nedostatka viškova proizvodnih kapaciteta kod ostalih proizvođača, uključujući OPEC.

Naftni je kartel priznao nemoć nakon što su cijene nafte nastavile rasti usprkos njegovoj najavi da će na tržište izbaciti i dodatnih dva milijuna barela nafte dnevno kako bi se umirili potrošači. "Učinili smo sve što smo mogli. Sada su drugi na redu", konstatirao je libijski ministar za naftu Fathi Omar Bin Shatwan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙