FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 28. rujna

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 28. rujna.
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 28. rujna.

ZAGREB - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao nacionalni partner Svjetskog gospodarskog foruma, predstavit će "Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2005. - 2006.". Rezultati izvješća bit će predstavljeni istovremeno s globalnom objavom tog izvješća koje priprema Svjetski gospodarski forum. Ove godine Hrvatska je četvrti put uključena u to izvješće koje je u svijetu prihvaćeno kao vodeća mjerodavna usporedba podataka o konkurentnosti i gospodarskom rastu razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Ovogodišnje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma analizira 117 zemalja. Poziciju zemlje u izvješću o globalnoj konkurentnosti odredili su rezultati istraživanja mišljenja gospodarstvenika u zemlji kao i javno dostupni podaci vezani za makroekonomsko okruženje, kvalitetu javnih institucija i tehnologiju. (15 sati, velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora, Talijanska trgovačka komora, Agencija za izvoz iz Milana i Talijanski institut za vanjsku trgovinu organiziraju susret hrvatskih i talijanskih tvrtki, kao i seminar na temu kako više i lakše ulagati, te poboljšati gospodarsku suradnju Hrvatske i Italije, gledano iz perspektive talijanskih gospodarstvenika i institucija. Tom prilikom, hrvatska i talijanska gospodarska komora potpisat će ugovor o međusobnoj suradnji. Italija je glavni hrvatski trgovinski partner. Hrvatski izvoz u tu zemlju u 2004. iznosio je 1,8 milijardi dolara, uz porast za 11,1 posto u odnosu na godinu prije, dok je istodobno iz Italije uvezeno roba za 2,8 milijardi dolara ili 9,2 posto više. (10 sati, hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

OMIŠALJ - U pogonima tvrtke Dina Petrokemija d.d. Omišalj, članici Dioki Grupe, bit će predstavljeno pokretanja proizvodnje vinilklorid monomera (VCM) i polivinil klorida (PVC). Prema podacima iz Dine, utvrđena je opravdanost pokretanja proizvodnje kapaciteta 160.000 tona VCM-a na godinu i preseljenja PVC postrojenja iz Splita, kapaciteta 50.000 tona na godinu. Takva, povezana proizvodnja VCM-a i PVC-a na istoj lokaciji, bila bi jedina u regiji. Najavljeno je sudjelovanje na predstavljanju predstavnika općine Omišalj, Županije, saborskog Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Ministarstva gospodarstva, Državne uprave i Zavoda za javno zdravstvo. ( Dina, Omišalj, u 11 sati)

RIJEKA - Siemens d.d. i brodogradilište 3. maj održat će konferenciju za novinare u povodu završetka projekta modernizacije i puštanja u rad jedne od najvećih portalnih dizalica u Hrvatskoj, nosivosti 300 tona. (10 sati, mala dvorana na zapadnom ulazu brodogradilišta, Liburnijska 3)

ZAGREB - Podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju ocjene o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone - broj dolazaka turista u prvih osam mjeseci ove godine povećan je za više od 5 posto, a broj noćenja za više od 7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Po prvim podacima Zavoda, Hrvatsku je u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine posjetilo 8,12 milijuna turista, koji su ostvarili 43,64 milijuna noćenja. Usporede li se ti podaci s onima iz istog prošlogodišnjeg razdoblja proizlazi da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj bilo 5,3 posto ili oko 400 tisuća turista više. Kod noćenja je pak zabilježen porast od 7,1 posto. U ukupnom broju turističkih dolazaka strani su gosti zastupljeni sa više od 86 posto, a u noćenjima sa gotovo 90 posto. Stranih je turista u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj boravilo 7,01 milijuna ili 6 posto više nego lani, a sa 39,22 milijuna noćenja su ostvarili porast od 7,7 posto. Domaćih je turista bilo 1,11 milijuna ili oko 1 posto više, a sa 4,42 milijuna noćenja u plusu za 2,3 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙