FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: Svjedocima iz Srbije i Crne Gore osigurana zaštita

SPLIT,27. rujna 2005.(Hina) - Županijski sud u Splitu poduzeo je svepotrebne mjere za zaštitu svjedoka iz Srbije i Crne Gore u tzv.slučaju Lora, potvrdila je danas Hini potpredsjednica Suda MaricaŠćepanović, opovrgnuvši tako izjavu predsjednika nevladine udruge izSplita Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tončija Majića koji jerekao da svjedocima iz Srbije nije osiguran ni minimum zaštite osobnesigurnosti te da se neće odazvati.
SPLIT,27. rujna 2005.(Hina) - Županijski sud u Splitu poduzeo je sve potrebne mjere za zaštitu svjedoka iz Srbije i Crne Gore u tzv. slučaju Lora, potvrdila je danas Hini potpredsjednica Suda Marica Šćepanović, opovrgnuvši tako izjavu predsjednika nevladine udruge iz Splita Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tončija Majića koji je rekao da svjedocima iz Srbije nije osiguran ni minimum zaštite osobne sigurnosti te da se neće odazvati.

"Predsjednica Vijeća za ratne zločine Spomenka Tonković poduzela je sve mjere zaštite svjedoka, onako kako zakon nalaže - putem zamolnice preko Ministarstva pravosuđa RH", kazala je potpredsjednica Šćepanović.

To znači da je, zajedno sa slanjem poziva, od Ministarstva zatraženo da se svjedocima osigura zaštita od trenutka prelaska granice, preko dolaženja na raspravu, tijekom rasprave i odlaska s nje, naglasila je potpredsjednica Županijskog suda u Splitu, dodavši kako to što tvrdi Tonči Majić "nije istina".

Splitskom Sudu do danas nije stigao nikakav službeni dopis o tome da se ti svjedoci, koji bi se pred sudom trebali pojaviti 17. listopada, neće odazvati, a "s hrvatske je strane poduzeto sve prema zakonu i na vrijeme", istaknula je.

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić, koji je u stalnom doticaju sa svjedocima iz Srbije i Crne Gore u slučaju Lora, izjavio je danas Hini da "svjedoci - bivši zatvorenici Lore - ne kane dolaziti u Split, jer se, kao i tijekom prvog suđenja 2002. godine kada također nisu došli, boje za vlastitu sigurnost".

Majić također tvrdi da im hrvatsko pravosuđe ničim nije zajamčilo siguran dolazak.

Napomenuo je kako bi splitski Županijski sud svjedocima trebao omogućiti davanje iskaza putem videolinka.

Predsjednik udruge Dalmatinski komitet za ljudska prava Tonči Majić najavio je da će "u srijedu otputovati u Beograd kako bi ohrabrio svjedoke da se pojave na suđenju".

No, srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine jučer je priopćilo da je Republika Hrvatska pružila jamstva za sigurnost 14 svjedoka iz Srbije i Crne Gore u slučaju Lora tijekom njihova boravka u Hrvatskoj. U priopćenju, koje je objavila tamošnja državna agencija Tanjug, navodi se i da je Tužiteljstvo zajedno s ministrom pravde Zoranom Stojkovićem s hrvatskim kolegama usuglasilo strategiju potpore svjedocima tijekom njihova svjedočenja pred Županijskim sudom u Splitu.

I glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić danas je potvrdio da je prije nekoliko dana stiglo jamstvo iz Hrvatske za sigurnost svjedoka tijekom njihova boravka u Hrvatskoj. Tomu je, istaknuo je Vekarić, prethodila vrlo dobra suradnja sa splitskim županijskim državnim odvjetnikom, koji je u ožujku ove godine u Beogradu saslušao oštećene u slučaju Lora.

Sudski postupak u tzv. slučaju Lora ponovljen je nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske prošle godine poništio oslobađajuću presudu iz 2002. godine, i to zbog nedolaska svjedoka iz Srbije i Crne Gore, proceduralnih propusta te zbog manjkavosti optužnice, odredivši ponovno suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine, nakon toga je određen pritvor. Četvorica su pritvoru, a ostalima se sudi u odsutnosti i za njima je raspisana tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙