FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ponedjeljak počinje ponovljeno suđenje za ratni zločin u Lori 1992.

SPLIT,11. rujna 2005.(Hina) - Pred sudskim vijećem za ratne zločineŽupanijskog suda u Splitu sutra počinje ponovljeno suđenje osmoricibivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima 1992.u vojno istražnom centru Lora u Splitu, koji su u prvom postupku prijetri godine oslobođeni optužbe.
SPLIT,11. rujna 2005.(Hina) - Pred sudskim vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Splitu sutra počinje ponovljeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima 1992. u vojno istražnom centru Lora u Splitu, koji su u prvom postupku prije tri godine oslobođeni optužbe.

Suđenju će nazočiti samo četvorica optuženika, Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, jer su ostali u bijegu od rujna prošle godine kada je Vrhovni sud, nakon što je poništio oslobađajuću presudu, odredio njihovo pritvaranje.

Pravosuđu su nedostupni prvooptuženi Tomislav Duić, upravitelj Vojno-istražnog centra u prijepornom razdoblju od ožujka do rujna 1992., te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilijo Bungur.

Na prvom suđenju sudsko je vijeće pod predsjedanjem Slavka Lozine, "unatoč nedvojbenoj činjenici da su se u Lori dogodili zločini protiv civila, uključujući i ubojstvo dvaju pritvorenika Nenada Kneževića i Gojka Bulovića", donijelo jednoglasnu oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da ničim nije dokazano da su ta zlodjela počinila osmorica optuženih.

U prvom postupku ispitano je 60-ak svjedoka, bivših zatočenika, vojnih policajaca, njihovih nadređenih i drugih osoba koji su imali spoznaje o događanjima u Lori. Suđenju se nisu odazvali svjedoci iz Srbije i Crne Gore te BiH, pravdajući to strahom za vlastitu sigurnost, premda su im pozivi diplomatskim putem više puta upućivani.

Očekuje se da će svjedoci iz inozemstva, koji su na vrijeme i uz zajamčenu sigurnost pozvani diplomatskim putem, ovaj put svjedočiti. Po rasporedu to je predviđeno za kraj listopada.

Optužnica, koju je 2000. podigao tadašnji županijski državni odvjetnik Mladen Bajić, osmoricu bivših vojnih policajaca tereti da su od ožujka do rujna 1992. u Lori ubijali, mučili i nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti, pri čemu su usmrtili dvojicu zatočenika.

Državno je odvjetništvo u međuvremenu pokrenulo istragu i o počinjenju ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, pripadnika srpskih paravojnih formacija iz BiH, u Lori u istom razdoblju. Za to su osumnjičena petorica optuženika, Duić, Vrkić, Bungur, Gudić i Botić.

Prema istražnom zahtjevu, zatočenici su bili premlaćivani, mučeni strujnim udarima i seksualno zlostavljani, a trojica su od njih likvidirana. Istraga o tome još nije dovršena, pa državno odvjetništvo za sada nije u mogućnosti, kako je bilo planirano, eventualnu novu optužnicu pripojiti postojećoj. Stoga se, po riječima zamjenika županijske državne odvjetnice Michellea Squiccimara, zaduženog za "slučaj Lora", može očekivati pokretanje novog postupka ako bude elemenata za podizanje optužnice.

Zbog velikog zanimanja javnosti i ponovljeno suđenje za ratni zločin protiv civila održavat će se u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda, a zbog pojačanih mjera sigurnosti i sprječavanja mogućih izgreda, četvorica optuženika u sudnicu će biti dovođeni podzemnim tunelom od zgrade Policijske uprave u neposrednom susjedstvu. Taj tunel do sada nikada nije korišten.

Suđenje počinje u 9 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙