FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženici u tzv. slučaju Lora: "Ne osjećamo se krivima"

SPLIT,12. rujna 2005.(Hina) - Pred tročlanim Vijećem za ratne zločineŽupanijskog suda u Splitu pod predsjedanjem sutkinje Spomenke Tonkovićdanas je počeo ponovljeni postupak protiv osmorice bivših vojnihpolicajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno istražnomcentru Lora u Splitu 1992. godine.
SPLIT,12. rujna 2005.(Hina) - Pred tročlanim Vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem sutkinje Spomenke Tonković danas je počeo ponovljeni postupak protiv osmorice bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno istražnom centru Lora u Splitu 1992. godine.

Četvorica optuženika koji nazoče suđenju Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić izjasnili su se kako se ne osjećaju krivima po niti jednoj točki optužnice, a obranu će iznijeti na kraju postupka.

Četvorici optuženika Tomislavu Duiću, Josipu Bikiću, Miljenku Bajiću i Emiliju Bunguru sudit će se u odsutnosti, budući da su nedostupni pravosudnim tijelima od listopada prošle godine kada je policija, na temelju odluke Vrhovnog suda, počela s uhićenjima bivših pripadnika 72. bojne Vojne policije.

Postupak se vodi po neizmjenjenoj optužnici, premda je Vrhovni sud u rješenju o ukidanju oslobađajuće presude iz 2002. godine upozorio na potrebu mijenjanja i nadopune manjkavih i nepreciznih dijelova, posebno u odnosu na odgovornost sviju optuženika za zlostavljanje, mučenje i ubojstvo dvaju zatočenika.

Prema riječima zastupnika optužbe, zamjenika županijske državne odvjetnice Michellea Squiccimara, optužnica će se, bude li potrebe, mijenjati tijekom iznošenja dokaza u postupku.

Glavna je rasprava počela čitanjem neizmjenjene optužnice i pregledom dokumentacije iz spisa, odnosno, nalaza obdukcije dvaju preminulih zatočenika Nenada Kneževića i Gojka Bulovića te zapisnika s očevida, što će se nastaviti i sutra.

Rasprava je protekla u mirnoij atmosferi uz nazočnost velikog broja novinara i predstavnika nevladinih udruga i, za razliku od prvog suđenja kada je velika dvorana bila pretijesna za svih, tek nekolicinu prijatelja, suboraca i članova obitelji optuženika. U publici je na početku bio i sudac Slavko Lozina koji je kao predsjednik vijeća 2002. godine donio oslobađajuću presudu koju je prošle godine u kolovozu ukinuo Vrhovni sud i vratio na ponovno suđenje pred izmjenjenim sudskim vijećem.

Za srijedu je najavljen početak ispitivanja svjedoka i oštećenika među kojima je i supruga pokojnoga Nenada Kneževića te brat pokojnoga Gojka Bulovića.

Predviđeno je saslušanje ukupno 55 svjedoka iz Hrvatske, 12 iz Bosne i Hercegovine te 14 iz Srbije i Crne Gore. Saslušanje potonjih, kojima su pozivi uredno i na vrijeme upućeni diplomatskim putem i uz zajamčene mjere sigurnosti, predviđeno je za drugu polovicu listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙