FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael otvara novo arheološko nalazište u starom Jeruzalemu

JERUZALEM, 27. rujna 2005. (Hina/AP) - Izraelska vlada će uskorootvoriti za javnost novi arheološki lokalitet nedaleko od Zapadnogzida i Platoa džamija u starom dijelu Jeruzalema.
JERUZALEM, 27. rujna 2005. (Hina/AP) - Izraelska vlada će uskoro otvoriti za javnost novi arheološki lokalitet nedaleko od Zapadnog zida i Platoa džamija u starom dijelu Jeruzalema.

Prije devet godina izbili su palestinski nemiri na cijeloj Zapadnoj obali kada je Izrael otvorio stare tunele koji prolaze pokraj ostataka dvaju drevnih židovskih hramova, a na mjestu gdje se danas nalaze dvije džamije, al-Aksa i Hram na stijeni, koje Arapi smatraju svetima.

Radi se o arheološkim ostacima ritualnog kupališta iz razdoblja drugoga židovskog hrama koji je uništen 70. godine te maloga zida iz razdoblja prvoga židovskog hrama, koji je uništen 586. godine prije Krista. Posjetitelji će moći vidjeti te ostatke uz prezentaciju posvećenu povijesti Židova, izjavio je rabin Shmuel Frabinovitch.

Adnan Husseini, šef islamske zaklade koja se brine o dvjema navedenim džamijama, osudio je iskapanja i izraelsku namjeru da lokalitet otvori za javnost, nazivajući sve to "konfiskacijom" muslimanskog vlasništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙