FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 27. rujna

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 27. rujna.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 27. rujna.

CAVTAT - U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, u Cavtatu će se održati ministarski forum 'Izgradnja partnerstva između proizvođača i potrošača hrane te javnog sektora', a na skup su, uz domaće sudionike, pozvani predstavnici ministarstava poljoprivrede iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske i njemačke savezne države Bavarske. Cilj foruma je iznošenje mišljenja i pokušaj izgradnje partnerstva i povjerenja između ta tri sektora koji na području poljoprivrede često imaju suprotstavljene interese. U raspravi će sudjelovati i predstavnici najvažnijih strukovnih poljoprivrednih udruga iz Hrvatske koji zastupaju interese proizvođača i potrošača te predstavnici Ministarstva poljoprivrede (9 sati, Hotel Croatia).

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) obilježit će 110. godinu elektroprivrede u Hrvatskoj i 15. obljetnicu HEP-a (12 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Regionalni projekt CARDS programa za prava intelektualnog vlasništva organizira dvodnevni seminar 'Zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla'. Seminar je dio projekta o pravima industrijskog i intelektualnog vlasništva na zapadnom Balkanu, koji financira Europska unija. Glavni cilj skupa je pomoć poljoprivrednim i drugim proizvođačima u stvaranju proizvoda povećane vrijednosti. Teme obuhvaćaju domaći i međunarodni pravni okvir za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla, osobito za mliječne i mesne proizvode, vina i jaka alkoholna pića, te elemente za registraciju oznaka zemljopisnog podrijetla kao i iskustva proizvođača iz zemalja EU-a. (9 sati, Hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9).

ZAGREB - U povodu obilježavanja 75 obljetnice rada, Pastor grupa, proizvođač i distributer vatrogasne opreme, organizira konferenciju za novinare u okviru svoga nastupa na sajmu Interprotex (13.30 sati, Zagrebački velesajam, Paviljon 8, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Nakladnik Lider press predstavit će na konferenciji za novinare novi poslovni tjednik 'Lider' (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu 'A CROJET' svečano će obilježiti Svjetski dan turizma, javnom tribinom 'Turizam i turistički novinari u borbi protiv siromaštva'. U sklopu tribine bit će prikazan i dokumentarni film i glazbeni spot o Marku Polu (11 sati, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Tvrtka Oracle Hrvatska najavit će na konferenciji za novinare godišnju konferenciju hrvatskih korisnika Oracleovih aplikacija 'HrOUG', na kojoj će posebna pažnja biti posvećena razvojnim alatima, aplikacijskim serverima i metodologiji njihova korištenja (11 sati, Budmanijeva 1/IV).

ZAGREB - Inozemni dug Republike Hrvatske krajem srpnja ove godine iznio je 24,1 milijardu eura, što je za 2,1 milijardu eura ili 9,6 posto više nego prije godinu dana, pokazuju podatci Hrvatske narodne banke. Na mjesečnoj pak razini, hrvatski je vanjski dug čak nešto snižen i krajem srpnja bio je za 67,3 milijuna eura ili 0,3 posto manji nego krajem lipnja. Na smanjenje duga na mjesečnoj razini utjecalo je smanjenje duga države (za 99,5 milijuna) i banaka (za 78 milijuna), dok je dug ostalih sektora povećan za 107,5 milijuna eura. Orijentacija države na zaduživanje na domaćem tržištu vidljiva je u smanjenju njenog inozemnog zaduženja. Tako je dug opće države krajem srpnja iznosio 6,9 milijardi eura, što je 7,7 posto manje nego u isto vrijeme lani. Tako je i udio države u ukupnom vanjskom dugu sa 34 posto u srpnju prošle pao na 28,6 posto u srpnju ove godine. Istodobno se sa 25,5 na 27 posto povećao udio ostalih sektora (koji uključuje i nebankarske financijske institucije, poduzeća, obrtnike i stanovništvo). Više od trećine ukupnog vanjskog duga, točnije 34,8 posto, odnosi se pak na dug bankarskog sektora.

ZAGREB - Ljetnom ubrzanom porastu kunskih i deviznih depozita kod banaka u Hrvatskoj najveći doprinos dalo je povećanje depozita stanovništva. Tako se od gotovo 800 milijuna kuna porasta kunskih štednih i oročenim depozita u srpnju blizu 400 milijuna kuna odnosi na povećanje sredstva građana, dok su u srpanjskom porastu deviznih depozita, od 1,2 milijarde kuna, sa više od milijarde kuna zastupljeni depoziti stanovništva. Po podacima Hrvatske narodne banke krajem srpnja kod banaka su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti iznosili 25,7 milijardi kuna, što je 16,7 posto ili za 3,7 milijardi kuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istodobno su ukupni devizni depoziti kod banaka u Hrvatskoj na kraju srpnja gotovo dostigli iznos od 81 milijarde kuna, što je pak za 6,8 posto ili za 5,1 milijardu kuna više nego u prošlogodišnjem srpnju.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙