FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu otvoren "Tjedan Hrvata iz Makedonije"

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - U Hrvatskoj matici iseljenika večerasje otvorena kulturna priredba "Tjedan Hrvata iz Makedonije" koji seodržava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - U Hrvatskoj matici iseljenika večeras je otvorena kulturna priredba "Tjedan Hrvata iz Makedonije" koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji Ivan Šišak istaknuo je da Zajednica okuplja oko 5000 članova te da djeluju u nekoliko ogranaka kao što su likovna, glazbena, literarna i športska.

Zajednica se skrbi i za održavanje tečaja hrvatskog jezika u Makedoniji te je zaslužna za osnutak Katedre hrvatskog jezika na skopskom Sveučilištu.

Izaslanik predsjednika Mesića, njegov savjetnik Siniša Tatalović, uz ostalo je istaknuo da je pokroviteljstvo predsjednika Mesića nad tom priredbom znak njegove privrženosti hrvatskim manjinama u drugim zemljama. Dodao je da se Hrvatska kao rijetko koja europska zemlja izvanredno sustavno skrbi ne samo za hrvatske manjine u europskim zemljama nego i za nacionalne manjine u Hrvatskoj.

"Ako se kaže da su manjine pokazatelj demokracije i demokratičnosti u nekoj državi, to potvrđuje položaj Hrvata u Makedoniji i položaj Makedonaca u Hrvatskoj", rekao je Tatalović, naglasivši da je život manjina i te kako važan za obje države koje se priključuju euroatlantskim integracijama.

Na svečanu otvorenju priređene su tri izložbe: izložba fotografija Vlahe Brangjolice "Odbljesci naše druge domovine", izložba etnokulture o Bitoli u crtežima Borisa Tkalca te izložba drvorezbarskih radova Mirka Gašparca.

"Na 'Tjednu', koji traje do 30. rujna, bit će održan Forum hrvatskih manjina, stručni skup za razmatranje položaja i problematike hrvatskih manjinskih zajednica u Europi, tribina o povijesnim hrvatsko-makedonskim vezama, a bit će prikazano i nekoliko kazališnih predstava i predstavljeno nekoliko knjiga.

"Tjedan Hrvata iz Makedonije" priredili su Hrvatska matica iseljenika i Zajednica Hrvata u Makedoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙