FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Jesenski međunarodni ZV

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu danas jeotvorena 81. jesenska međunarodna sajamska priredba, na kojoj naizložbenoj površini od 92 tisuće četvornih metara do 18. rujnasudjeluje 1.750 izlagača iz 40 zemalja.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvorena 81. jesenska međunarodna sajamska priredba, na kojoj na izložbenoj površini od 92 tisuće četvornih metara do 18. rujna sudjeluje 1.750 izlagača iz 40 zemalja.

Kao izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića Jesenski je međunarodni zagrebački velesajam otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U pozdravnom pismu, pročitanom na svečanosti otvaranja, predsjednik Mesić je istaknuo kako bi napori Vlade i središnje banke u idućoj godini morali biti mnogo snažnije usmjereni na rješavanje dva strateška problema - povećanje stope ekonomskog rasta i smanjivanje nezaposlenosti.

U drugoj polovici rujna, napominje Predsjednik, bit će odobreni novi financijski aranžmani Hrvatske s MMF-om i Svjetskom bankom, koji bi trebali omogućiti zadržavanje kreditnog rejtinga zemlje i nesmetani pristup međunarodnim tržištima kapitala.

Potom će Vlada u suradnji s HNB-om, ističe Mesić, pripremiti ključni razvojni dokument zemlje - Nacionalni razvojni program, odnosno gospodarsku strategiju koja bi morala sadržavati razvojne prioritete Hrvatske, kao i konkretne mjere za njihovu realizaciju.

Uz to, u tijeku je i izrada Predpristupnog ekonomskog programa za iduću godinu, koji će se koristiti za pregovore u pridruživanju Europskoj uniji.

Od socijalnih partnera predsjednik Mesić očekuje da do kraja ove godine na tripartitnoj osnovi zaključe socijalni sporazum, koji će uključivati i mjere zaštite životnog standarda građana, ugroženog porastom inflacije i stagnacijom osobnih dohodaka.

"Ciljevi koje želimo i moramo ostvariti su veća proizvodnja i izvoz, više novih radnih mjesta i smanjivanje nejednakosti u društvu", poručio je u svom pismu predsjednik Mesić.

Predsjednik je u svom pismu najavio i da će proračun za 2006. "biti stabilizacijski, ako ne i restriktivan", a osobitu važnost pridao je predstojećoj saborskoj raspravi o reviziji pretvorbe i privatizacije, posebice kuponske privatizacije.

"Nakon toga, očekuje se konkretni plan mjera za sankcioniranje brojnih nezakonitosti i nastavak privatizacije na sasvim novom modelu privatizacije", naglašava predsjednik Mesić u pozdravnom pismu.

Na jesenskoj sajamskoj priredbi uz individualne nastupe održava se 17 kolektivnih nastupa zemalja, no ove godine nema posebne zemlje partnera na JMZV-u, već je poseban naglasak stavljen na predstavljanje Hrvatske, odnosno njenog tržišnog potencijala.

Glavne tematske cjeline ovogodišnje jesenske sajamske priredbe su Energetika, Promet i logistika, Graditeljstvo, sanitarije, elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno Hrvatska, Dani mode, Široka potrošnja, Arca - međunarodna izložba inovacija, a novost je ovogodišnjeg sajma i prvi Sajam glazbe.

I ovogodišnji 81. JMZV prati niz stručno-pratećih aktivnosti, njih 20-ak na kojima organizatori očekuju više od 2.000 sudionika.

Tako će drugog dana ZV-a biti održan tradicionalni Hrvatski gospodarski forum, a tema ovogodišnjeg susreta premijera Ive Sanadera i članova Vlade s gospodarstvenicima bit će konkurentnost Hrvatske na putu prema EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙