FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Korčuli završili "Dani Petra Šegedina"

KORČULA, 17. rujna 2005. (Hina) - Objavljivanje višesveščana romana"Poraz", na kojem je Petar Šegedin radio više od 20 godina i nije gado kraja završio, može se očekivati do kraja proljeća iduće godine,izvijestio je akademik Dubravko Jelčić večeras u Korčuli, na završetkudvodnevne kulturno-znanstvene priredbe "Dani Petra Šegedina".
KORČULA, 17. rujna 2005. (Hina) - Objavljivanje višesveščana romana "Poraz", na kojem je Petar Šegedin radio više od 20 godina i nije ga do kraja završio, može se očekivati do kraja proljeća iduće godine, izvijestio je akademik Dubravko Jelčić večeras u Korčuli, na završetku dvodnevne kulturno-znanstvene priredbe "Dani Petra Šegedina".

U sklopu Dana danas je održan znanstveni skup o "Zavičajnim i mediteranskim temema u Šegedinovom djelu", a akademik Jelčić - odgovarajući na ocjene jedne sudionice kako se na zagrebačkom Filozofskom fakuletu ne pridaje dovoljno pozornosti Šegedinovu djelu, što utječe da ga nastavnici zanemaruju u školama - potvrdio je kako se na nekim filozofskim fakultetima u Hrvatskoj ne pridaje odgovarajuća pozornost Šegedinovu djelu.

Po njegovoj procjeni dio sveučilišnih nastavnika nije dobro razumio Šegedinova književna djela ili ih nisu pročitali.

Akademik Dubravko Jelčić predložio je studentima da za diplomske ili seminarske radove više traže teme iz Šegedinova djela i na taj način razbiju "blokade" prema književnom opusu Petra Šegedina, kojeg je svrstao među ponajbolje pisce u povijesti hrvatske književnosti.

Akademik Luko Paljetak smatra kako je potrebno objavljivanje kritičkog izdanja Šegedinovih sabranih djela, te je podržao inicijativu o osnivanju centra za izučavanje Šegedinova djela i prikupljanje bibliografske građe.

Izaslanstvo Dana Petra Šegedina danas je položilo vijence na Osnovnu školu koja nosi piščevo ime te na njegov grob u Orebiću.

U popodnevnim satima otkrivena je spomen-ploča na kući u Korčuli gdje je Petar Šegedin živio, a podigao ju je korčulanski ogranak Matice hrvatske.

Otkrivajući spomen-ploču predsjednik ogranka Matice hrvatske, Lovro Šteka, rekao je, uz ino, da su iskoristili priliku te na ploču uvrstili i imena književnika Miroslava Vaupotića i Krste Špoljara, koji su također živjeli i radili u toj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙