FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. primio disidentskog teologa Hansa Kuenga

VATIKAN, 26. rujna 2005. (Hina/AP) - Papa Benedikt XVI. sastao se usubotu u ljetnikovcu Castelgandolfo sa jednim od svojih najžešćihkritičara, disidentskim švicarskim teologom Hansom Kuengom, objavilaje u ponedjeljak Sveta Stolica.
VATIKAN, 26. rujna 2005. (Hina/AP) - Papa Benedikt XVI. sastao se u subotu u ljetnikovcu Castelgandolfo sa jednim od svojih najžešćih kritičara, disidentskim švicarskim teologom Hansom Kuengom, objavila je u ponedjeljak Sveta Stolica.

Vatikanski glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls izjavio je da su papa i Kueng imali "prijateljsku" teološku raspravu.

"Njih su se dvojica suglasila da nema smisla da na ovom sastanku ulaze u raspravu koju okružuju stalna doktrinalna pitanja i sporove između Kuenga i magisterija Rimokatoličke crkve", rekao je Navarro-Valls.

Razgovarali su, međutim, o ostalim teološkim pitanjima, uključujući pitanja globalne etike i dijaloga između znanosti i kršćanske vjere, rekao je Navarro-Valls.

Kuengu je 1979. godine, u vrijeme kada je na čelu Kongregacije za nauk vjere stajao kardinal Franjo Šeper, uskraćeno pravo da predaje teologiju na Sveučilištu u Tuebingenu u Njemačkoj nakon što je doveo u pitanje neke crkvene doktrine, poput one o papinoj nepogrešivosti.

Na istom je sveučilištu jedno vrijeme teologiju predavao i Joseph Ratzinger pa se on i Kueng odlično poznaju. Ratzinger je 1981. naslijedio Šepera na položaju prefekta Kongregacije za nauk vjere i na tom položaju ostao do ovogodišnjeg izbora za papu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙