FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Del Ponte: Vatikan ne želi pomoći u istrazi oko Gotovine

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Rimokatolička crkva i vatikanskahijerarhija mogli bi "u nekoliko dana" utvrditi točnu lokaciju nakojoj se skriva haški bjegunac Ante Gotovina, budući da se on nalazi ufranjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali ne žele to učiniti, kazala jeglavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u intervjuu za DailyTelegraph objavljenom u utorak u internet izdanju novina.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Rimokatolička crkva i vatikanska hijerarhija mogli bi "u nekoliko dana" utvrditi točnu lokaciju na kojoj se skriva haški bjegunac Ante Gotovina, budući da se on nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali ne žele to učiniti, kazala je glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u intervjuu za Daily Telegraph objavljenom u utorak u internet izdanju novina.

"Imam informaciju da se (Gotovina) skriva u franjevačkom samostanu, dakle štiti ga katolička crkva. O tome sam izvijestila Vatikan i Vatikan u potpunosti odbija s nama surađivati", kazala je Del Ponte za Daily Telegraph.

Frustrirana zidom šutnje na koji je naišla u Vatikanu, nakon višemjesečnih bezuspješnih poziva, s kojima nije željela izlaziti u javnost, upućenih vodećim vatikanskim dužnosnicima, uključujući i papu Benedikta XVI., Del Ponte je odlučila o tome javno progovoriti, piše list.

Haška tužiteljica u srpnju je posjetila Rim kako bi podijelila svoje informacije s vatikanskim ministrom vanjskih poslova nadbiskupom Giovannijem Lajolom. On je, piše list, odbio pomoći, rekavši joj da Vatikan nije država te stoga nema "nikakve međunarodne obveze" da pomogne UN-u u lovu na ratne zločince.

"Oni kažu da nemaju obavještajne službe a ja u to ne vjerujem. Mislim da katolička crkva ima najrazvijeniju obavještajnu službu", kazala je Del Ponte.

"Gospodin Lajolo mi je rekao: 'Recite mi u kojem se samostanu Gotovina skriva'. Rekla sam, 'da znam, ne bih bila ovdje u Rimu'".

Del Ponte je konačno pisala Papi izravno, ali nekoliko tjedana kasnije još uvijek nije primila odgovor.

U Vatikanu, msgr. Maurizio Bravi, privatni tajnik nadbiskupa Lajola, potvrdio je da je do sastanka došlo, ali je rekao: "Ne mogu vam o tome dati nikakvu informaciju".

Na pitanje smatra li da je šutnja Vatikana motivirana povijesnim vezana uz hrvatsko nacionalno pitanje, Del Ponte nije željela spekulirati ali je kazala: "Moje je razočaranje veliko".

Del Ponte je dodala da je Vatikan ostao bez reakcije i na njezinu primjedbu iznesenu nadbiskupu Lajoli o gospićko-senjskom biskupu Mile Bogoviću koji je u svojim izjavama osudio Tribunal kao "politički sud" odlučan da iskrivi hrvatsku prošlost i govorio o generalu Gotovini kao "simbolu pobjede".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙