FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan čeka informacije od Carle del Ponte

RIM, 20. rujna 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškoga suda Vatikanunije navela indicije na osnovi kojih drži da Crkva u Hrvatskoj skrivaodbjeglog Antu Gotovinu, ističe se u priopćenju koje je u utorakobjavio voditelj ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls,povodom tvrdnji glavne tužiteljice Haškog suda Carle Del Ponteiznesenih u intervjuu za britanski list Daily Telegraph.
RIM, 20. rujna 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškoga suda Vatikanu nije navela indicije na osnovi kojih drži da Crkva u Hrvatskoj skriva odbjeglog Antu Gotovinu, ističe se u priopćenju koje je u utorak objavio voditelj ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls, povodom tvrdnji glavne tužiteljice Haškog suda Carle Del Ponte iznesenih u intervjuu za britanski list Daily Telegraph.

U priopćenju se objašnjava tijek susreta Carle Del Ponte s državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Giovannijem Lajolom u srpnju ove godine. Msgr. Lajolo je, odgovarajući na njezin zahtjev za informacijama, dao do znanja kako Državno tajništvo nije tijelo Svete Stolice koje bi moglo na institucionalan način surađivati sa sudovima, objašnjava se u priopćenju.

Nadbiskup Lajolo je zatražio od Del Ponte da naznači indicije na temelju kojih drži da se general Ante Gotovina skriva u određenim crkvenim zdanjima u Hrvatskoj "kako bismo mogli stupiti u kontakt s mjerodavnim crkvenim vlastima", priopćuje ured za tisak Svete Stolice i napominje kako su prethodne istrage dale negativan rezultat. "Na zahtjev msgr. Lajole gospođa Del Ponte do sada nije odgovorila ni na koji način", stoji u priopćenju. Dakle, Sveta Stolica ne komentira, već samo precizira kako se odvijao susret između msgr. Lajola i Del Ponte.

Del Ponte je u intervjuu za Daily Telegraph, objavljenom u utorak pod naslovom "Vatikan optužen da skriva ratne zločince", izjavila kako bi Katolička crkva i vatikanska hijerarhija mogle "u nekoliko dana" utvrditi točnu lokaciju na kojoj se skriva haški bjegunac Ante Gotovina, budući da se on nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, te da je o tome izvijestila Vatikan, koji, kako je ustvrdila, "u potpunosti odbija surađivati".

Po riječima glavne tužiteljice Del Ponte državni tajnik Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup Giovanni Lajola, navodno joj je u srpnju kazao kako Vatikan nije država te stoga nema "nikakve međunarodne obveze" da pomogne UN-u u lovu na ratne zločince.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙