FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Vatikan ne želi pomoći Haaškom sudu

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla delPonte optužila je Katoličku crkvu i Vatikan da odbijaju pomoći Haaškomsudu pri potrazi za Antom Gotovinom, što je Tiskovni ured Hrvatskebiskupske konferencije nazvao "nizom neprihvatljivih teza".
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte optužila je Katoličku crkvu i Vatikan da odbijaju pomoći Haaškom sudu pri potrazi za Antom Gotovinom, što je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije nazvao "nizom neprihvatljivih teza".

Rimokatolička crkva i vatikanska hijerarhija mogli bi "u nekoliko dana" utvrditi točnu lokaciju na kojoj se skriva haaški bjegunac Ante Gotovina, budući da se on nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali ne žele to učiniti, kazala je Carla Del Ponte u intervjuu za Daily Telegraph objavljenom u utorak. Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije u potpunosti je odbacio te optužbe na račun Svete Stolice i Katoličke crkve u Hrvatskoj

"Imam informaciju da se (Gotovina) skriva u franjevačkom samostanu, dakle štiti ga Katolička crkva. O tome sam izvijestila Vatikan i Vatikan u potpunosti odbija s nama surađivati", kazala je Del Ponte za Daily Telegraph objavljenom u internet izdanju novina.

Frustrirana zidom šutnje na koji je naišla u Vatikanu, nakon višemjesečnih bezuspješnih poziva, s kojima nije željela izlaziti u javnost, upućenih vodećim vatikanskim dužnosnicima, uključujući i papu Benedikta XVI., Del Ponte je odlučila o tome javno progovoriti, piše list.

Haaška tužiteljica u srpnju je posjetila Rim kako bi podijelila svoje informacije s vatikanskim ministrom vanjskih poslova nadbiskupom Giovannijem Lajolom. On je, piše list, odbio pomoći, rekavši joj da Vatikan nije država, te stoga nema "nikakve međunarodne obveze" da pomogne UN-u u lovu na ratne zločince.

"Oni kažu da nemaju obavještajne službe, a ja u to ne vjerujem. Mislim da Katolička crkva ima najrazvijeniju obavještajnu službu", kazala je Del Ponte. "Gospodin Lajolo mi je rekao: 'Recite mi u kojem se samostanu Gotovina skriva'. Rekla sam, 'da znam, ne bih bila ovdje u Rimu'".

Del Ponte je konačno pisala Papi izravno, ali nekoliko tjedana kasnije još uvijek nije primila odgovor.

U Vatikanu, msgr. Maurizio Bravi, privatni tajnik nadbiskupa Lajola, potvrdio je da je do sastanka došlo, ali je rekao: "Ne mogu vam o tome dati nikakvu informaciju".

Na pitanje smatra li da je šutnja Vatikana motivirana povijesnim vezana uz hrvatsko nacionalno pitanje, Del Ponte nije željela spekulirati, ali je kazala: "Moje je razočaranje veliko".

Del Ponte je dodala da je Vatikan ostao bez reakcije i na njezinu primjedbu iznesenu nadbiskupu Lajoli o gospićko-senjskom biskupu Mile Bogoviću koji je u svojim izjavama osudio Tribunal kao "politički sud" odlučan da iskrivi hrvatsku prošlost i govorio o generalu Gotovini kao "simbolu pobjede".

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije optužbe glavne haaaške tužiteljice Carle Del Ponte na račun Svete Stolice i Katoličke crkve u Hrvatskoj u potpunosti je u utorak odbacio i smatra da je u njima iznesen cijeli niz neprihvatljivih teza, neuobičajenih i za kolokvijalne razgovore, a kamoli za tako visoku instanciju koju ona zastupa.

Predstojnik Tiskovnoga ureda HBK don Anton Šuljić izjavio je kako vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj "nema nikakvih saznanja niti indikacija gdje bi se mogao nalaziti odbjegli general Gotovina".

U izjavi koju prenosi Hrvatska katolička agencija (IKA) Šuljić napominje kako im je jasno da je glavna haaška tužiteljica iz tko zna kakvih sve razloga "frustrirana", pa bi se dio njezinih kvalifikacija, kako dodaje, mogao pripisati takvu raspoloženju, no posve je neuobičajeno da se na takav način, i još k tome putem medija, kako napominje, neutemeljeno i paušalno prozivaju najviši predstavnici Svete Stolice, uključivo i papu Benedikta XVI. i katolički episkopat u Hrvatskoj.

"Takve bi istupe tužiteljice konačno i međunarodna zajednica, koja ju je imenovala u službu kao jednu od strana Haaškoga tribunala, bila pozvana objasniti i Katoličkoj crkvi i Republici Hrvatskoj", stoji u izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙