FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 8. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Rok za reviziju pretvorbe i privatizacije bit će produžen za godinu dana do 30. rujna 2006., predlaže Vlada izmjenama Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije. Taj će prijedlog, koji upućuje po hitnom postupku Vlada Saboru i formalno uputiti sa današnje sjednice. Nakon afere s dionicama Liburnia Riviere Hotela i Dom i SN holdinzima Vlada je krajem kolovoza, početkom rujna produžila rok za reviziju pretvorbe i privatizacije do konca rujna ove godine, te najavila da će zakonom još produžiti taj rok.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je jučer socijalne partnere na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća da će se iduće godine, u skladu sa smjernicama gospodarske i fiskalne politike od 2006. do 2008., masa za isplatu mirovina povećati za 1,5 milijarde kuna, pa će ukupna masa za mirovine porasti šest posto. Najavio je i kako će se iduće godine plaće koje idu iz proračuna, povećati za ukupno 929 milijuna kuna ili za tri posto više u odnosu na ovu godine. Ministar financija Šuker također je rekao kako je Vladin cilj da gospodarski rast 2007. bude 4,4 posto BDP-a.

SPLIT - Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Peter Bekeš jučer je u Splitu na primanju kod splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera kazao kako je "prijedlog za proglašenje slovenskog epikontinentalnog pojasa tek ideja koja nije došla u parlament te da je u Hrvatskoj izazvala nepotrebno burnu reakciju". "Nema još mjesta za crtanje i objavljivanje zemljovida jer za njih zapravo još nema zemljopisnih elemenata. I one brojke u slovenskoj inicijativi dane su kao ponuda, što je zakonski utemeljeno. Slovenska inicijativa je samo nacrt, tako da ja osobno smatram da je reakcija Hrvatske bila i nešto prenagljena i svakako prežestoka", rekao je Bekeš.

ZAGREB - Ustavni sud je jučer prihvatio prvu tužbu jednog od 400 neraspoređenih policajaca, nezadovoljnih što su u preustroju MUP-a 2001. stavljeni na raspolaganje Vladi. Većina ustavnih sudaca zauzela je stav da su zagrebačkom policajcu Miji Stipiću povrijeđena ustavna prava jer MUP nije vodio računa o "socijalnom elementu", odnosno o činjenici da je otpušteni policajac otac sedmero malodobne djece. No Stipić je prošle godine, nakon smjene vlasti, vraćen u policiju pa će temeljem ove odluke moći tek sudskim sporom potraživati naknadu za vrijeme koje nije proveo na poslu.

ZAGREB - Hrvatska policija zatražila je sinoć od malteške policije da putem Interpola dostavi iscrpno izvješće o izgredima hrvatskih navijača nakon nogometne utakmice u La Valleti te o izgrednicima koje su identificirali. "Ravnatelj policije Ivica Franić je putem Interpola svom kolegi ravnatelju malteške policije izrazio žaljenje zbog nereda i divljanja koje su prije, za vrijeme i nakon utakmice Malta - Hrvatska izazvali hrvatski navijači", izjavio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Malteškoj policiji ponuđena je i pomoć u rješavanju svih pitanja vezanih uz izgred hrvatskih navijača na Malti. Nezadovoljni igrom hrvatske reprezentacije dio hrvatskih navijača je počeo trgati sjedalice i bacati ih, prema središnjem dijelu zapadne tribine na kojem su se nalazili domaći navijači, ali i dio uglednika u VIP loži. Zapadna tribina stadiona je devastirana, a nekoliko je osoba ozlijeđeno.

ZAGREB - Samostalna izložba keramičkih skulptura Sanje Stani na kojoj je predstavljen autoričin odabrani tematski ciklus "Ptice" otvorena je sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu. Skulpture je za izložbu odabrala i postavila te napisala predgovor popratnom katalogu likovna kritičarka Marina Baričević koja smatra da Sanja Stani u svojem suvremenom tematskom ciklusu "spaja nespojivo", što je, rekla je, čest izazov umjetnicima. Sanja Stani članica je ULUPUH-a i ZUH-a, a izlaže već dva desetljeća, među ostalim redovito i na Trijenalu hrvatske skulpture. Dobitnica je nagrade Ex-tempo keramike Piran 2001. i 2002. Izložba u Gliptoteci HAZU-a otvorena je do 25. rujna.

ZAGREB - Selektirana problemska i skupna izložba 27 autora pod izazovnim nazivom "Erotika ili utopija", koju je osmislila povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, otvorena je sinoć u Galeriji ULUPUH u Zagrebu. Jezgru izložbe tvore radovi članova Sekcije keramičara ULUPUH-a koji su i potaknuli taj projekt, a njima su se priključili umjetnici iz nekih drugih ULUPUH-ovih sekcija te drugih strukovnih udruga. Izložba se može razgledati do 27. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙