FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Insert"

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Izložba "Insert" koja predstavljaretrospektivu hrvatske videoumjetnosti otvorena je večeras u Paviljonu19 Zagrebačkog velesajma, u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Izložba "Insert" koja predstavlja retrospektivu hrvatske videoumjetnosti otvorena je večeras u Paviljonu 19 Zagrebačkog velesajma, u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti.

Kustoski tim izložbe na čelu s Tihomirom Milovcem za izložbu je izabrao 200 radova od stotinjak umjetnika. Najdulji videoradovi na izložbi traju oko sat vremena, a najkraći nekoliko sekundi.

Kako je istaknuto na otvorenju, na izložbi se željelo pokazati djela nastala u videotehnici u razdoblju od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća sve do danas. Priređivači napominju da je videoumjetnost u protekla tri i pol desetljeća bitno odredila karakter hrvatske suvremene umjetnosti, bilo da je riječ o počecima, odnosno istraživanju novih mogućnosti televizijske tehnologije, preko videoradova na magnetskim trakama, pa sve do današnje digitalne tehnologije.

Video se tijekom godina razvijao i pojavljivao u više različitih oblika: video zatvorenoga kruga, jednokanalni i višekanalni video, videoinstalacija, te interaktivni video. Izložba je kombinacija videodjela u različitim likovnim segmentima, razdijeljena u četiri desetljeća, u kojima su nastala videodjela filmske strukture, višekanalna djela, te prostorne i interaktivne instalacije koje završavaju digitaliziranim videoarhivom.

Izložena djela predstavljena su u nekoliko cjelina - "sedamdesete", "osamdesete", "devedesete", "nakon 2000.", "višekanalne projekcije", "videofilm", te "videoinstalacije", "ambijenti" i "interaktivni video".

Kronološki prvi rad na izložbi je djelo nastalo 1971. Brace Dimitrijevića, danas vodećeg hrvatskog konceptualnog umjetnika, a posljednji je najnovija instalacija mladoga Davida Maljkovića, koju je autor dovršio uoči ove izložbe.

O važnosti hrvatske videoumjetnosti govorili su Tihomir Milovac, Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, te Srećko Šestan, pomoćnik ministra kulture.

Izložba će biti otvorena do 16. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙