FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 26. rujna

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 26. rujna.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 26. rujna.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu održat će se konferencija za novinare u povodu održavanja 2. međunarodnog sajma zaštite okoliša, ekotehnologije i komunalne opreme - EMAT te 7. međunarodnog sajma zaštite osoba i imovine - Interprotex. Ti će se sajmovi održati od 27. do 30. rujna. Sajam EMAT održava se drugi put. Riječ je o bienalnoj priredbi, na čijem su programu ove godine prezentacije novih sustava i proizvoda za zaštitu od onečišćenja zraka, voda i tla te upoznavanje s tehnologijama za održivi razvoj. Na sajmu Interprotex bit će predstavljene novosti u tehnologiji zaštite ljudi i imovine, očekuje se sudjelovanje 200 izlagača na oko 10 tisuća četvornih metara izložbene površine. (10,00 sati, Klub izlagača ZV-a, Avenija Dubrovnik 15).

KUTINA - Predstavnici kutinske Petrokemije na konferenciji za novinare govorit će o isporuci mineralnog gnojiva za jesensku sjetvu. Petrokemija je, kako ističu iz te tvornice, proizvodno spremna isporučiti domaćem tržištu tražene količine mineralnog gnojiva za jesensku sjetvu. Pritom napominju kako cijena gnojiva u odnosu na proljetnu sjetvu nije mijenjana. Na konferenciji za novinare bit će riječi i o poslovnim rezultatima Petrokemije (10,00 sati, Petrokemija, Aleja Vukovar 4).

OPATIJA - Hrvatska gospodarska komora (HGK), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i tvrtka Case organizatori su trodnevnog međunarodnog savjetovanja "SmartCard 2005", o tehnologijama, normama i primjenama čip kartica u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima. Na skupu će biti riječi o višeaplikacijskim pametnim karticama, normama, tehnologijama i infrastrukturama, primjeni pametnih kartica itd. (9,00 sati, grand hotel Adriatic).

ZAGREB - Deficit na računu tekućih transakcija platne bilance u prvom je polugodištu ove godine iznosio 2,7 milijardi eura, što je značajno povećanje, za 26,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, preliminarni su podatci o ostvarenju platne bilance u prvoj polovici ove godine koje u najnovijem biltenu iznosi Hrvatska narodna banka. Analitičari središnje banke ističu da je deficit povećan poglavito zbog rashoda po faktorskim dohocima koji su ove godine koncentrirani u drugom polugodištu, pojačane vanjskotrgovinske neravnoteže, te stagnacije neto prihoda od pruženih usluga u turizmu.

ZAGREB - Ovogodišnja turistička sezona za hotelijere i sve druge u hrvatskom turizmu bila je uspješna i to naročito kada se gledaju prvi pokazatelji prihoda te broj noćenja koji je za prvih osam mjeseci bio 7 posto veći nego lani, ocjena je Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH). Iako indikatori uspješnosti sezone nisu samo broj noćenja nego u obzir treba uzeti i druge pokazatelje, poput ukupne turističke potrošnje, predsjednik Predsjedništva i Izvršnog odbora HUH-a Franco Palma ističe da je nakon prvih osam mjeseci znatno premašen planirani fizički turistički porast od 2 do 3 posto za ovu godinu. No, dodaje da će se za mjesec-dva sezona moći bolje ocijeniti budući će do tada biti poznati i podaci o financijskom poslovanju hotelskih i drugih turističkih tvrtki, a koji će, kako kaže, moguće malo i 'splasnuti euforiju' oko dobrih fizičkih podataka. Pritom ne očekuje lošije financijske rezultate nego lani.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj u srpnju bili su manji za 3,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a u razdoblju od siječnja do srpnja manji su za 5,6 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Time je nastavljena tendencija smanjenja građevinskih radova koja je započela u srpnju prošle godine, kada su građevinski radovi u Hrvatskoj bili manji za 2,2 posto u odnosu na srpanj 2003.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙