FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cerić ponovno na čelu Islamske zajednice BiH

SARAJEVO,25. rujna 2005.(Hina) - Dosadašnji poglavar Islamske zajednice(IZ) u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić ponovno je nedjeljuizabran na tu dužnost koju bi trebao obnašati u narednih sedamgodina.
SARAJEVO,25. rujna 2005.(Hina) - Dosadašnji poglavar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić ponovno je nedjelju izabran na tu dužnost koju bi trebao obnašati u narednih sedam godina.

Informativna agencija Islamske zajednice u BiH (MINA) prenijela je da je tijekom zasjedanja Izbornog tijela IZ zatvorenog za javnost Cerić dobio povjerenje 180 od 300 nazočnih članova s pravom glasa.

Glavni Cerićev protukandidat, dekan Fakulteta islamskih znanosti u Sarajevu Enes Karić, dobio je glasove 119 izbornika dok treći kandidat, bihaćki muftija Hasan efendija Makić, nije dobio niti jedan glas.

Za Cerićeva zamjenika ponovno je izabran Ismet efendija Spahić koji je tu dužnost obnašao i proteklih 13 godina.

Cerićev ponovni izbor ne predstavlja posebno iznenađenje s obzirom na njegov jaki utjecaj unutar Islamske zajednice BiH.

Tijekom predizborne kampanje njegov glavni protivnik Karić je isticao da Cerić radi na osobnoj promociji uzurpirajući ulogu i svjetovnog i vjerskog lidera muslimana u BiH.

Cerić je pak svoje djelovanje opravdavao potrebom aktivnije prisutnosti muslimana u društvenoj i političkoj stvarnosti suvremenog svijeta, posebice zbog njihova sotoniziranja nakon terorističkih napada na New York i Washington 2001. godine.

Mustafa Cerić rođen je 1952. u okolici Visokog nedaleko od Sarajeva.

1978. diplomirao je na Sveučilištu al-Azhar u Kairu.

U Chicagu je kao imam Islamskog kulturnog centra završio i postdiplomski studij gdje je i doktorirao.

Po povratku iz Chicaga bio je glavni imam Zagrebačke džamije a potom je 1993. izabran za vršitelja dužnosti (naibu reisa) prvog poglavara samostalne Islamske zajednice BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙