FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve žene visoke vjerske dužnosnice u Turskoj

ANKARA, 3. rujna 2005. (Hina) - Serifi Altiner i Cansever Dokuz prve sužene u povijesti sekularističke Turske koje su postavljene na visokevjerske položaje zamjenika muftija, predstojnika nad muslimanskimduhovnicima, piše u subotu vjerski orijentirani list Yeni Safak.
ANKARA, 3. rujna 2005. (Hina) - Serifi Altiner i Cansever Dokuz prve su žene u povijesti sekularističke Turske koje su postavljene na visoke vjerske položaje zamjenika muftija, predstojnika nad muslimanskim duhovnicima, piše u subotu vjerski orijentirani list Yeni Safak.

Ukazom poglavara islamske zajednice Turske Ali Barakoglua, Altiner i Dokuz su postavljene za zamjenike muftija u mediteranskom gradu Antalyi i u Kayseriju, u središnjoj Turskoj. Njihovo imenovanje je, nešto ranije, dobilo suglasnost vlade Recepa Tayyipa Erdogana.

Taj potez bez presedana u muslimanskom svijetu imat će, kako tvrdi Yeni Safak, velike posljedice na vjerska, a još više politička kretanja unutar 57 islamskih država.

List također tvrdi da je uključivanje muslimanskih duhovnica u vjerski život zemlje sukladno učenjima svete islamske knjige Kur'ana, te da će se pozitivno odraziti na duhovna i svjetovna kretanja u turskom društvu.

Otvaranjem vrata mufijstva ženama praktički, zamjećuje Yeni Safak, počinje novo poglavlje u cjelokupnoj islamskoj povjesti. Zbog toga se uskoro, dodaje list, mogu očekivati burna reagiranja islamskog svijeta, naročito konzervativnih muslimanskih država.

Ženama vjerskim velikodostonicama neće i dalje biti dozvoljeno da predvode molitve u džamijama, odnosno da se pojavljuju u ulozi imama.

Serifi Altiner i Cansever Dokuz govore više svjetskih jezika. Prije izbora i imenovanja na mjesta zamjenika muftija one su prošle težak vjerski test. Pobjedile su u konkurenciji 48 kandidatkinja od kojih su sve završile najviše i najpoznatije svjetske vjerske fakultete. (Hina) xskon ysb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙