FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba u skupštini Sisačko-moslavačke županije tvrdi da se promijenio odnos snaga

SISAK, 7. rujna 2005. (Hina) - Čelnici županijskih organizacijakoalicije HDZ-a, HSLS-a, DC-a i DSU-a, te HSP-a u Sisačko-moslavačkojžupaniji, ustvrdili su danas "da je promijenjen odnos snaga užupanijskoj skupštini i da oni sada imaju većinu od 25 vijećnika, doksadašnja vladajuća koalicija SDP-a, HSS-a, HNS-a, LS-a, HSU-a, SDA,SDSS-a-SPH-a) ima vijećnika manje.
SISAK, 7. rujna 2005. (Hina) - Čelnici županijskih organizacija koalicije HDZ-a, HSLS-a, DC-a i DSU-a, te HSP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji, ustvrdili su danas "da je promijenjen odnos snaga u županijskoj skupštini i da oni sada imaju većinu od 25 vijećnika, dok sadašnja vladajuća koalicija SDP-a, HSS-a, HNS-a, LS-a, HSU-a, SDA, SDSS-a-SPH-a) ima vijećnika manje.

"Novi odnos snaga rezultat je manipulacija zastupljenošću predstavnika srpske nacionalne manjine od strane koalicije predvođene SDP-om, što su potvrdili Središnji državni ured za državnu upravu i hrvatska Vlada", izjavio je u ime pet oporbenih stranaka, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ivan Šantek.

Zastupnik HSP-a u Hrvatskom saboru i skupštinski vijećnik Pejo Trgovčević naveo je da je Vladi postavio zastupničko pitanje o zamjeni predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima i da je od Vlade i Središnjeg državnog ureda za upravu dobio pismeni odgovor u kojem stoji da predstavnika nacionalne manjine može zamijeniti samo predstavnik nacionalne manjine i da ni u kom slučaju nema povećavanja, ni proširivanja predstavničkog tijela ukoliko nisu iscrpljene sve liste s predstavnicima nacionalnih manjina. Dodao je da je Vlada prijedlog takvog zaključka uputila na tumačenje Hrvatskom saboru koji će se naći u dnevnom redu prve rujanske sjednice.

Šantek je podsjetio da su na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine tri vijećnika srpske nacionalne manjine s liste SDP-a, HNS-a i HSS-a podnijeli ostavke da bi na njihova mjesta bila izabrana tri vijećnika hrvatske nacionalnosti iz istih stranaka, nakon čega je proglašena nedovoljna zastupljenost predstavnika srpske nacionalne manjine i u vezi s tim naznačena potreba povećanja broja vijećnika s 49 na 52 člana.

Po Ustavnom zakonu predstavnike nacionalnih manjina (u ovom slučaju Srbe) mogu zamijeniti samo predstavnici te nacionalne manjine, rekao je Šantek, dodavši "da su na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine tri vijećnika srpske nacionalne manjine, koji su dali ostavke, mogla zamijeniti samo tri vijećnika srpske nacionalne manjine".

Te ostavke pa imenovanja obilo im se o glavu, jer su od tri vijećnika dobili dva, dok je HDZ dobio jednog vijećnika (srpske nacionalnosti) više, i na taj se način preokrenuo odnos u Županijskoj skupštini, rekao je Šantek.

Od Središnjeg državnog ureda za upravu zatražio je da se u Županijskoj skupštini uspostavi zakonito stanje te da inspekcija obavi nadzor njezinoga rada.

"Tražimo da oni koji su uzurpirali vlast odstupe", poručio je Šantek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙