FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Poljskoj

VARŠAVA, 25. rujna 2005. (Hina) - Poljaci su u nedjelju počeli izlazitina prve parlamentarne izbore od ulaska u Europsku uniju u svibnju2004. na kojima se očekuje pobjeda oporbene desnice.
VARŠAVA, 25. rujna 2005. (Hina) - Poljaci su u nedjelju počeli izlaziti na prve parlamentarne izbore od ulaska u Europsku uniju u svibnju 2004. na kojima se očekuje pobjeda oporbene desnice.

Posljednja ispitivanja objavljena pred izbore pokazala su da dvije stranke desnog centra, liberalna Građanska platforma i konzervativna Stranka prava i pravde, uživaju gotovo 60 postotnu potporu.

Vladajuće socijaldemokrate pak, opterećene brojnim korupcijskim skandalima i visokom nezaposlenošću od gotovo 18 posto, podržava samo osam posto birača.

Izbori su obilježeni sudjelovanjem najvećeg broja kandidata u povijesti poljske demokracije.

Za 460 mjesta u donjem domu parlamenta, Sejmu, natječe se više od 10.000 kandidata, a za stotinu mjesta u Senatu natječe ih se oko 600.

Prije četiri godine za jedno mjesto u Sejmu natjecalo se 16 kandidata, a sada ih je 23.

Više od 30 milijuna Poljaka moći će glasovati na više od 25.000 birališta u Poljskoj, 161 izvan Poljske i na šest brodova pod poljskom zastavom.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, kada se očekuju i rezultati prvih izlaznih anketa.

Prve djelomične službene rezultate Nacionalno izborno povjerenstvo objavit će oko ponoći.

Izbori se održavaju dva tjedna prije predsjedničkih izbora 9. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙