FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrat u predsjedničkoj i parlamentarnoj izbornoj kampanji u Poljskoj

VARŠAVA, 10. rujna 2005. (Hina) - Poljska se, nakon proslave 25.godišnjice radničkog pokreta "Solidarnost" 31. kolovoza, "vratila"završnici parlamentarne i predsjedničke izborne kampanje, a dva tjednauoči parlamentarnih izbora 25. rujna te nešto više uočipredsjedničkih, 9. listopada, došlo je do velikog obrata u poljskojizbornoj kampanji u kojoj su se kao glavni favoriti obiju utrkanametnuli Građanska platforma i njezin predsjednički kandidat DonaldTusk.
VARŠAVA, 10. rujna 2005. (Hina) - Poljska se, nakon proslave 25. godišnjice radničkog pokreta "Solidarnost" 31. kolovoza, "vratila" završnici parlamentarne i predsjedničke izborne kampanje, a dva tjedna uoči parlamentarnih izbora 25. rujna te nešto više uoči predsjedničkih, 9. listopada, došlo je do velikog obrata u poljskoj izbornoj kampanji u kojoj su se kao glavni favoriti obiju utrka nametnuli Građanska platforma i njezin predsjednički kandidat Donald Tusk.

Samo u tri tjedna, od zadnjih istraživanja javnog mijenja, potpora kandidatu ove stranke desnoga centra Donaldu Tusku porasla je skoro pet puta, a analitičari i promatrači poljske izborne kampanje smatraju da su se dosadašnji "neodlučni" odlučili dati svoju potporu Tusku. Drugi važni čimbenik u tom preokretu je, prema ocjeni stručnjaka, dobro pripremljena i medijski vođena izborna kampanja kandidata Građanske platforme, koja se i u utrci za mjesta u parlamentu hvali s porastom potpore koja se skoro udvostručila.

Rezultati predizborne ankete koju je proveo poljski dnevnik "Rzeczpospolita" , od 2. do 4. rujna pokazuju da 41 posto ispitanih podupire kandidata Građanske platforme Tuska. Samo još kandidat stranke desnog usmjerenja, Pravo i pravednost, Lech Kaczynski (23 posto popore) i kandidat ljevice Wlodimirz Cimoszewicz (17 posto), mogu nastaviti s njime utrku za predsjedničku fotelju u Poljskoj, smatra poljski dnevnik.

Istraživanje javnog mnjenja provedeno je prije odustajanja iz predsjedničke kampanje Zbigniewa Relige, koji je dao svoju potporu i glas Donaldu Tusku. Tome treba pridodati i javnu potpora Tusku koja je stigla od bivšeg poljskog predsjednika Lecha Walese, tijekom proslava 25. godišnjice osnivanja "Solidarnosti".

Prema ocjeni poljskog dnevnika, predsjedničkom kandidatu Lechu Kaczynskom, čija se potpora u predizbornim istraživanjima kreće oko 20 posto, nije pomoglo ni javno izjašnjavanje za njegovu kandidaturu direktora Radio Marije i bivših kolega iz pokreta "Solidarnost". Nakon objavljivanja informacija i njihovih opovrgavanja o skrivanju podataka na imovinskoj kartici Wladimirza Cimoszwicza, njegova je popularnost među poljskim biračima opala za desetak posto.

"Masovna promidžbena kampanja, zauzimanje za Poljake u Bjelorusiji, problemi Wladimira Cimoszewicza, doveli su Tuska u vodstvo u predsjedničkoj kampanji, dok istovremeno njegovi suparnici već mjesec 'stoje na mjestu' ", komentirao je rezultate predizbornih istraživanja u Poljskoj sociolog Wojciech Szacki, za dnevnik "Gazeta Wyborcza".

U prvom izravnom tv suočavanju, 8. rujna, između kandidata Tuska i Cimoszewicza, većinu glasova gledatelja, 61 posto, odnio je Donald Tusk, dok je njegov protivnik dobio potporu od 37 posto.

U vezi s jednim od važnijih pitanja u kampanji, porezima, kandidat Građanske platforme Tusk iznio je prijedlog o uvođenju linearnog trovrsnog poreza od 15 posto što bi, kako je rekao, "dalo priliku deblokiranja energije poljskim poduzećima". Cimoszwicz je mišljenja da uvođenje linearnog poreza nije moguće te da je potrebna progresivnost u plaćanju poreza. "Tko zarađuje više treba plaćati više", rekao je predsjednički kandidat poljske ljevice.

U pogledu poljske vanjske politike, Wladimir Cimoszwicz izjasnio se nastavak politike sadašnjeg predsjednika Aleksandra Kwaszniwskog, koju je Donald Tusk pak označio politikom "osmjeha, grljenja i osobnih zahvala", koje je, po njegovim riječima, imala učinak, primjerice, isključivanje Poljske iz projekta naftovoda Rusija-Njemačka.

U vezi s odnosima s Hrvatskom, poznato je stajalište kandidata Građanske platforme Tuska, sa susreta kojeg je 1. rujna imao u Granjsku s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom. "Nazočnost Hrvatske u Europskoj uniji, smatram nečim jasnim i prirodnom", rekao je tada Tusk, izražavajući svoju i stranačku poporu Hrvatskoj.

Istraživanja javnog mjenja za poljske parlamentarne izbore za dva tjedna pokazuju slične rezultate potpore među glasačima poput onih za predsjedničke. Istraživanje koje je objavio dnevnik "Gazeta Wyborcza" bilježi porast potpore stranki Građanska platforma s 21 posto u srpnju na sadašnjih 38 posto. Prema rezultatima istraživanja, ova stranka desnog centra dobila bi 210 mjesta u poljskom parlamentu, slijedi stranka Pravo i pravednost s 121 zastupnikom u parlamentu, a vodstvo obiju stranaka najavljuje stvaranje zajedničke koalicije.

Savez demokratske ljevice koja je sada na vlasti, imala bi, prema ispitivanjima, u budućem poljskom parlamentu 57 zastupnika, a nešto manje bilježe desničarske stranke Samoobrana - 38 te Liga poljskih obitelji - 34 zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙