FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije slike Edouarda Maneta opet zajedno nakon 125 godina

WINTERTHOUR, 23. rujna 2005. (Hina/AFP) - Dvije slike francuskogslikara Edouarda Maneta, koje su prvotno naslikane kao jedna, ponovnosu zajedno nakon 125 godina, na izložbi koja je u petak otvorena ušvicarskom Winterthouru nadomak Zuerichu.
WINTERTHOUR, 23. rujna 2005. (Hina/AFP) - Dvije slike francuskog slikara Edouarda Maneta, koje su prvotno naslikane kao jedna, ponovno su zajedno nakon 125 godina, na izložbi koja je u petak otvorena u švicarskom Winterthouru nadomak Zuerichu.

Manet je 1878. naslikao veliko platno s prizorom iz pivnice Reichshoffen u Parizu. Nezadovoljan rezultatom, veliki majstor je sliku rasjekao popola i tako dobivene dvije slike prodao posebno. Jedna se zove "U kavani", a druga "U kutku kabarea".

Prva je od 1953. dio glasovite švicarske zbirke Oskara Reinharta u Winterthouru, dok druga pripada londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Budući da je Oskar Reinhart oporučno zabranio da njegova zbirka napušta Winterthour, engleska je slika morala krenuti na izložbu u Švicarskoj koja traje do 29. siječnja.

Povjesničari umjetnosti zaboravili su da su ta dva platna u početku bila jedno, a zahvaljujući istraživanjima suvremenih stručnjaka i tehnikama rendgenskog snimanja utvrđeno je da je riječ o jednoj te istoj slici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙