FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjesničar umjetnosti tvrdi da je pronašao izgubljenu Leonardovu sliku

RIM, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Svijet će se uskoro moći divitijoš jednom Leonardovu djelu, pokaže li se da je u pravu povjesničarumjetnosti Carlo Pedretti koji tvrdi da je slika Marija Magdalenadjelo slavnoga slikara, a ne njegova učenika Giampietrina.
RIM, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Svijet će se uskoro moći diviti još jednom Leonardovu djelu, pokaže li se da je u pravu povjesničar umjetnosti Carlo Pedretti koji tvrdi da je slika Marija Magdalena djelo slavnoga slikara, a ne njegova učenika Giampietrina.

Pretpostavlja se da je slika veličine 58 sa 45 centimetara naslikana 1515., četiri godine prije Leonardove smrti.

Slika Marije Magdalene obnaženih grudi u crvenu ogrtaču i s prozirnim velom preko trbuha bit će izložena u Anconi, prvi put nakon više od pola stoljeća.

Slika se pripisuje Giampietrinu, Leonardovu učeniku čija su djela izložena u najvećim svjetskim muzejima, uključujući sanktpeterburški Ermitaž i londonsku National Gallery.

No, Pedretti, direktor centra za proučavanje Leonardovih djela Armand Hammer pri kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, misli da slika ima mnogo veću vrijednost.

"Slika je vrlo kvalitetna pa sam sklon vjerovati da nije samo riječ o djelu učenika koje je nadzirao veliki majstor", rekao je Pedretti.

"Nisam još siguran, ali spreman sam provesti brojna laboratorijska istraživanja", dodao je.

Pedreti, koji je sudjelovao u postavljanju izložbe djela Giampietrina i drugih majstora, rekao je da djelo "nosi osobine Giampietrinova slikarstva ali nadrasta njegovu kvalitetu".

Slika je zadnji put izložena u Sjedinjenim Državama 1949., a Pedretti je nedavno otkrio da je dio švicarske privatne zbirke.

Za Leonarda je poznato da su mu učenici pomagali dovršiti djela. Pokaže li se da je Magdalena Leonardovo djelo, pa makar i djelomično, bio bi to jedan od vrlo rijetkih aktova velikog majstora. Najpoznatiji je "Leda i labud".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙