FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro slikar Branko Bahunek

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski naivni slikar, grafičar ikipar Branko Bahunek iznenada je noćas preminuo u Crikvenici.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski naivni slikar, grafičar i kipar Branko Bahunek iznenada je noćas preminuo u Crikvenici.

Rođen je 1935. u Zagrebu. Pohađajući Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, istodobno je radio kao soboslikar i dekorater s ocem čiji je status poznatog slikara-amatera uvelike utjecao na Branka Bahuneka.

Od devetnaeste godine uči klasično crtanje, slikarstvo i slikarske tehnike kod uglednoga hrvatskog slikara Ivana Šebalja.

Prvi put je izlagao 1968., a prve samostalne izložbe priredio je 1974. u Zagrebu i Dubrovniku.

Razvijajući vlastite umjetničke vizije, stvorio je osebujan umjetnički stil po kojemu je postao poznat. Bahunek je u trideset i pet godina umjetničkog rada ostvario čitav niz zapaženih samostalnih i skupnih izložaba diljem svijeta.

Osim u hrvatskim gradovima izlagao je u Berlinu, Rotterdamu, Zuerichu, Muenchenu, Amsterdamu, Beču, Parizu, New Yorku, Torontu, Seoulu i t.d.

U provansalskom gradu Lourmarinu 17. rujna bit će otvorena njegova samostalna izložba u galeriji "Bricard".

Za razliku od većine hrvatskih naivnih slikara, koji su stil izgradili na motivima seoskoga života, Branko je Bahunek svoje likovno umjetničko djelo temeljio na zasadama urbanog života. Slikao je motive staroga Zagreba, Dubrovnika te aktove i portrete. Ženski lik jedna je od glavnih tema Bahunekova umjetničkog stvralaštva, njegova opsesija u tijeku plodne umjetničke karijere.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙