FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena retrospektivna izložba slika Ivana Tišova

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba slika začetnikahrvatske moderne, Ivana Tišova, otvorena je večeras u zagrebačkojGaleriji Klovićevi dvori.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba slika začetnika hrvatske moderne, Ivana Tišova, otvorena je večeras u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

O Tišovljevu slikarstvu govorili su ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin, autorica izložbe Jelica Ambruš i profesor s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Zvonko Maković.

Ravnateljica Kusin ocijenila je kako se u Tišovoj retrospektivi može osjetiti dinamični razvoj hrvatske umjetnosti.

"Tišov slika u ozračju modernih i domoljubnih strujanja na razmeđu 19. i 20 stoljeća," naglasila je autorica izložbe Ambruš, dodavši kako se dodiri naših slikara s provjerenim vrijednostima starih majstora uklapaju u tadašnje srednjoeuropske događaje.

Prof. Maković napomenuo je kako "Tišova stavlja uz bok sa slikarom Vlahom Bukovcem", te da je Ivan Tišov slikar koji završava hrvatsko slikarsko 19. stoljeće.

Na izložbi djela Ivana Tišova koja je u Klovićeve dvore stigla iz Osijeka, postavljeno je više od 130 slika - većinom ulja na platnu te akvarela i crteža. Izložba je otvorena do 2. listopada.

Ivan Tišov (1870.-1928.) je slikarski pripadnik zagrebačke škole. Utemeljitelj je hrvatske moderne i dugogodišnji profesor Obrtne škole te zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Najpoznatiji je po izradbi fresaka za Sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, alegorijskih kompozicija za strop Zlatne dvorane Odjela za bogoštovlje i nastavu u Opatičkoj ulici te dekoraciji stropa u foajeu zagrebačkog HNK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙