FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija traži od Italije vraćanje umjetnina

LJUBLJANA,22. rujna 2005.(Hina) - Slovenija je od Italije službenimputem zatražila vraćanje umjetničkih predmeta odnijetih 1940. godineiz crkava u Kopru, Piranu i Izoli.
LJUBLJANA,22. rujna 2005.(Hina) - Slovenija je od Italije službenim putem zatražila vraćanje umjetničkih predmeta odnijetih 1940. godine iz crkava u Kopru, Piranu i Izoli.

"Priložili smo i popis iz talijanske publikacije pod nazivom Zadržana umjetnička djela iz Kopra, Izole i Pirana", izjavio je na konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Riječ je o slikama i reljefima talijanskih, odnosno venecijanskih renesansnih majstora koji su iz gradova koji su tada pripadali Italiji odnijeti prije napada na kraljevinu Jugoslaviju. Njihovo je vraćanje bilo predviđeno Osimskim ugovorima, ali do toga nije došlo. Rupel je rekao da je o problemu nedavno razgovarao i s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem tijekom susreta u New Yorku na zasjedanju UN-a.

Talijanski ministar za kulturnu baštinu Rocco Buttiglione izjavio je prije nekoliko mjeseci kad su spomenuta restaurirana djela bila izložena u Trstu, u muzeju Revoltella, da ona trebaju postati "most između Italije i Slovenije".

Vraćanju umjetnina protive se talijanske optantske organizacije koje drže da je riječ o talijanskoj kulturnoj baštini i simbolu nekada velike prisutnosti Talijana na slovenskoj obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙