FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Dnevnik" o slovenskoj ekološkoj zoni

LJUBLJANA,3. rujna 2005.(Hina) - Slovenija je proglašavanjem ekološkezone na Jadranu odgovorila na talijansko-hrvatsko tajno dogovaranje orazgraničenju njihovih epikontinentalnih pojasa, pri čemu je jasno datalijanska politika s velikim geopolitičkim interesom u jadranskomprostoru uspijeva posvađati Sloveniju i Hrvatsku kao "prirodnesaveznice", ocjena je koju u komentaru ljubljanskog "Dnevnika" odsubote daje Boštjan Turk.
LJUBLJANA,3. rujna 2005.(Hina) - Slovenija je proglašavanjem ekološke zone na Jadranu odgovorila na talijansko-hrvatsko tajno dogovaranje o razgraničenju njihovih epikontinentalnih pojasa, pri čemu je jasno da talijanska politika s velikim geopolitičkim interesom u jadranskom prostoru uspijeva posvađati Sloveniju i Hrvatsku kao "prirodne saveznice", ocjena je koju u komentaru ljubljanskog "Dnevnika" od subote daje Boštjan Turk.

"Geostrateški interes uvijek se iskazuje s povijesnim utemeljenjima, a Jadran nije nikakav izuzetak. U tom se svjetlu sadašnji konflikt oko proglašenja epikontinentalnih pojasa i zaštićenih zona iskazuje u mnogo zlokobnijem obliku od onoga kakvim ga prikazuje sadašnja populistička politika nama susjednih država. Istina je da Italiju povijesno zanima jadranski prostor i da ima vrlo osjetljiv odnos prema svojim južnoslavenskim susjedima koje sada posjeduju taj prostor", piše Turk, opisujući "lukavu talijansku" politiku za koju kaže da je u diplomatskom smislu prava nasljednica Venecijanske republike i da je iskoristila pad berlinskog zida i razdruživanje Jugoslavije za jačanje svog geopolitičkog utjecaja.

"Italija je bila jedina država koja je uvjetovala pristup Slovenije Europskoj uniji", piše Turk koji tvrdi da je Italija u tom procesu iskoristila priliku da realizira svoje interese, te da je s Hrvatskom počela pregovarati o razgraničpenju epikontinentalnog pojasa "upravo kad su njene povijesno-zemljopisne suparnice i slavenske saveznice Slovenija i Hrvatska bile na najboljoj točki svojih međusobnih odnosa nakon potpisivanja brijunske izjave dviju vlada".

Talijanska je politika "dijeli i vladaj", a Hrvatska će od Italije u procesu pristupanja Europskoj uniji doživjeti još veće štete nego od Slovenije, ocjena je Turka.

"Nakon otvaranja pregovora EU-a i Hrvatske Italija će polako, ali odlučno otvoriti sva pitanja koja se tiču sudbine njenih državljana (esula) iz druge poliovice prošlog stoljeća. To će biti kolosalan problem koji će Hrvatska teško moći kontrolirati, posebno zato jer će ona tada biti politički iscrpljeni bolesnik koji se guši u milijardama dolara duga, oslabljen nacionalizmom, sa nestabilnom vladom i vrlo nezadovoljavajućim perspektivama za budućnost", piše Turk.

Zato se, poentira komentator prilog posvećen "talijansko-slovensko-hrvatskom jadranskom trokutu", Hrvatska vara ako misli da njena politika i diplomacija na Jadranu odražavaju želju za boljom budućnošću jer je riječ o povratku u prošlost koja je već više puta bila kobna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙