FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje velike razlike između Albanaca i Srba na Kosovu

PRIŠTINA,22. rujna 2005.(Hina) - Predsjednica Koordinacijskog odboraSrbije za Kosovo Sanda Rašković-Ivić pozvala je u četvrtak Srbe daostanu na Kosovu i obećala im pomoć Srbije.
PRIŠTINA,22. rujna 2005.(Hina) - Predsjednica Koordinacijskog odbora Srbije za Kosovo Sanda Rašković-Ivić pozvala je u četvrtak Srbe da ostanu na Kosovu i obećala im pomoć Srbije.

Drugog dana boravka na Kosovu, Rašković- Ivić je novinarima u Gračanici, nekoliko kilometara od Prištine, izjavila da bi Gračanica trebala dobiti status grada i biti središte za Srbe koje bi omogućilo njihov ostanak i opstanak na Kosovu. Po prijedlogu kosovske vlade o decentralizaciji vlasti, Gračanica bi trebala dobiti status prištinske općine.

Rašković-Ivić je ocijenila da sustav države Srbije na Kosovu slabo funkcionira.

"Cilj nam je čuvati srpske institucije na Kosovu", rekla je Rašković-Ivić.

Kosovski premijer Bajram Kosumi istodobno je izjavio na drugom kraju Kosova da se manjine, posebice Srbi, ne trebaju bojati decentralizacije i vladinog plana reforme vlasti jer vlada Kosova želi manjine učiniti sastavnim dijelom cjelovitog Kosova.

Kosumi je u Đeneral Jankoviću , mjestu koje Albanci nazivaju Hani i Elezit, u četvrtak nazočio konstitutivnoj sjednici nove općine, koja je dio pilot projekta za decentralizaciju vlasti na Kosovu.

"Vlada ne planira uspostaviti autonomiju za etničke skupine već

pružiti autonomiju građanima Kosova u svakoj općini", kazao je kosovski premijer Bajram Kosumi.

Prvi zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Larry Rossin je na istoj sjednici još jednom pozvao Srbe da sudjeluju u procesu decentralizacije na Kosovu jer, kako je rekao, "oni žive na Kosovu i trebaju uzeti svoju budućnost u svoje ruke a ne čekati uputstva izvan Kosova".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙