FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Srbije i Kosova razgovarali o spornim pitanjima

BEČ, 16. rujna 2005. (Hina) - Na sastanku pod pokroviteljstvomUjedinjenih naroda visoki dužnosnici Srbije i Kosova smanjili su upetak u Beču razlike u mišljenju o neriješenim pitanjima u vezi sratom od 1998. do 1999.
BEČ, 16. rujna 2005. (Hina) - Na sastanku pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda visoki dužnosnici Srbije i Kosova smanjili su u petak u Beču razlike u mišljenju o neriješenim pitanjima u vezi s ratom od 1998. do 1999.

Taj se šestosatni sastanak smatra uvodom u pregovore o političkoj budućnosti sporne pokrajine Kosova.

Ministri lokalne uprave u vladama Kosova i Srbije Lutfi Haziri i Zoran Lončar sastali su se u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova gdje su razgovarali o decentralizaciji Kosova i drugim pitanjima.

Izvori iz pregovaračkih izaslanstava kažu da se razgovaralo o manje osjetljivim pitanjima kao što su reforma lokalne samouprave i povratak desetaka tisuća Srba i drugih manjina koje su nakon rata izbjegle s Kosova.

Predstavnici Srbije i Kosova razgovarali su i o povratku zemljišnih knjiga koje su Srbi odnijeli kad su NATO-ovim snagama i UN-ovoj upravi prepuštali vlast nad Kosovom.

Sastanak se smatra važnim i zato što su dvije strane prvi put izravno razgovarale o političkim pitanjima, a ne samo o tehničkima, poput obnove opskrbe električnom energijom.

"Bilo je veoma konstruktivno", rekao je albanski pregovarač Lutfi Haziri. "Odlučili smo da ćemo nastaviti raspravljati o tim pitanjima".

Posebni povjerenik glavnog tajnika UN-a za Kosovo Kai Eide najavio je da će uskoro podnijeti izviješće o Kosovu glavnom tajniku UN-a Kofi Annanu.

Beč je izrazio spremnost da bude domaćin daljnjim razgovorima i pregovore o budućnosti Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙