FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanija želi uvjetnu nezavisnost Kosova

NEW YORK, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Albanija je pozvala usrijedu u Ujedinjenim narodima (UN) da se Kosovu dopusti da odabereuvjetnu nezavisnost od Srbije i Crne Gore.
NEW YORK, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Albanija je pozvala u srijedu u Ujedinjenim narodima (UN) da se Kosovu dopusti da odabere uvjetnu nezavisnost od Srbije i Crne Gore.

Albanski ministar vanjskih poslova Besnik Mustafaj rekao je na Općoj skupštini UN-a da konačni status Kosova "treba biti temeljen na slobodnoj volji kosovskog naroda izražene na demokratski način", uz jamčenje prava etničkim manjinama.

"U tom kontekstu, uvjetna nezavisnost Kosova bi omogućila međunarodnoj zajednici da neko vrijeme nadzire puni razvoj kosovskih institucija i društva, kao jamstvo Srbima i ostalim manjinama", rekao je Mustafaj.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Miomir Udovički na to je odgovorio kako su oni iznenađeni da je Albanija promijenila svoju politiku te da zagovara nezavisnost Kosova.

"Ovaj zahtev prejudicira budući status Kosova (...) prije nego što su razgovori o tom pitanju uopće započeli. To ne doprinosi nužnoj suradnji između Beograda i Tirane, niti stabilnosti u regiji", rekao je Udovički.

Podsjetio je "da je Kosovo dio Srbije i da će se razgovori o budućem statusu te pokrajine voditi između Beograda, Prištine i međunarodne zajednice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙