FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati EU-a očekuju napredak u vezi sa statusom Kosova

PRIŠTINA, 20. rujna 2005. (Hina) - Veleposlanik Velike Britanije uBeogradu David Gowen i diplomati iz 21 zemlje Europske unije te izEuropske komisije počeli su u utorak dvodnevni posjet Kosovuocijenivši kako je ovo važno razdoblje za Kosovo.
PRIŠTINA, 20. rujna 2005. (Hina) - Veleposlanik Velike Britanije u Beogradu David Gowen i diplomati iz 21 zemlje Europske unije te iz Europske komisije počeli su u utorak dvodnevni posjet Kosovu ocijenivši kako je ovo važno razdoblje za Kosovo.

U izaslanstvu je i Kai Eide, posebni izaslanik Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku zadužen za Kosovo.

"Nadamo se napretku u vezi sa statusom Kosova, ali to ovisi o izvještaju posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a, norveškog veleposlanika Kaija Eidea", izjavio je u utorak navečer u Prištini veleposlanik Velike Britanije u Beogradu David Gowen.

U petak su se u Beču pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda sastali visoki dužnosnici Srbije i Kosova i razgovarali o neriješenim pitanjima u vezi s ratom od 1998. do 1999.

"Ovo je vrijeme kada je potreban pragmatizam i suradnja. Zato je i susret ministara Kosova i Srbije u Beču bio veoma koristan i dobra naznaka u ovome trenutku", rekao je Gowen.

Veleposlanici su se susreli sa zamjenikom civilnog upravitelja UN-a na Kosovu, Lawrenceom Rossinom i vladinim kabinetom Kosova.

Kosovski premijer Bajram Kosumi izjavio je da su standardi, a posebice decentralizacija lokalne vlasti na Kosovu bile su glavne teme razgovora sa europskim diplomatima.

Kosumi je izrazio optimizam da će Eideovo izvješće otvoriti put procesu pregovora o konačnome statusu Kosova.

Veleposlanici zemlja članica Europske unije akreditirani u Beogradu boravit će na Kosovu i u srijedu kada će se susreti i s drugim čelnicima kosovskih institucija i glavnih političkih snaga Albanaca i Srba na Kosovu, kao i sa zapovjednikom KFOR-a, talijanskim generalom Giuseppeom Valottom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙