FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: osumnjičenik za ratni zločin danas kod istražnog suca

OSIJEK,22. rujna 2005.(Hina)) - Čepinjanin Fred Marguš, koji je jučeruhićen zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima uOsijeku 1991., danas će biti priveden istražnom sucu osječkogaŽupanijskog suda.
OSIJEK,22. rujna 2005.(Hina)) - Čepinjanin Fred Marguš, koji je jučer uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991., danas će biti priveden istražnom sucu osječkoga Županijskog suda.

Osječko-baranjska policija, koja nije objavila identitet osumnjičenika, izvijestila je na izvanrednoj konferenciji za novinare da će protiv njega i zasad nepoznatih počinitelja biti podnesene kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin ubojstvom Milutina Kutlića i pokušajem ubojstva Radoslava Ratkovića.

Na konferenciji za novinare dužnosnika osječko-baranjske Policijske uprave bio je i glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Provedenim izvidima utvrđena je osnovana sumnja da je 7. prosinca 1991. Radoslav Ratković nasilno doveden u podrum kuće u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, gdje su ga satima fizički i psihički maltretirale nepoznate osobe, među kojima je bio i privedeni 44-godišnji osumnjičenik, tada zapovjednik voda Vojne policije, izvijestio je načelnik Ureda načelnika PU Stipo Rimac.

Ratkovića su nakon toga privedeni osumnjičenik i još dvije zasad nepoznate osobe automobilom odvele na obalu Drave, gdje je u njega pucano iz pištolja, a nakon što je isplivao iz rijeke, u njega je ispaljen još jedan hitac koji mu je nanio prostrijelnu ranu lica. Oštećenik je unatoč ozljedama uspio isplivati nedaleko od mjesta događaja, nakon čega je pronađen i prevezen na liječenje u osječku Opću bolnicu.

Marguša i još dvije zasad nepoznate osobe tereti se da su toga dana u večernjim satima na istu lokaciju kod Drave doveli Milutina Kutlića, te mu je jedan od njih iz pištolja pucao u glavu, nakon čega je pao u rijeku, a tijelo mu je pronađeno idućega dana u popodnevnim satima.

Pretragom posjeda jučer privedenog osumnjičenika jučer je, uz ostalo, pronađeno 20 kilograma TNT eksploziva, projektil za ručni bacač te po jedna tromblonska i protupješačka mina, pa će biti i kazneno prijavljen zbog osnovane sumnje u nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, kazao je Rimac.

Načelnik PU Vladimir Faber izvijestio je kako policija nastavlja s izvidima, ali da je sada nemoguće prognozirati hoće li to rezultirati novim kaznenim prijavama.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun ocijenio je kako ti događaji pokazuju da policija profesionalno i odgovorno radi svoj posao, da se ne želi baviti špekulacijama te da se "ne da uvlačiti u dnevno-politikantske ili druge igre, već savjesno radi svoj posao".

Na upit novinara ima li pritisaka predstavnika lokalnih vlasti, Faber je rekao kako "ni s kim nije u sukobu" te da je do sada samo odgovorio na neargumentirane napade na njega osobno ili na PU. Dodao je kako je "komunikacija s lokalnom upravom i samoupravom sve bolja" te da "već dulje vrijeme nema nikakvih polemičkih tonova".

Osječki odvjetnik koji zastupa osumnjičenika potvrdio je jučer novinarima da je Freda Marguša policija uhitila zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙