FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijeni zahtjevi za saslušanje novih svjedoka

BEOGRAD,16. rujna 2005.(Hina) - Na suđenju optuženima za ratni zločinna poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godinena Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, tužiteljstvo itročlano Sudsko vijeće u petak su odbili mnogobrojne prijedlogeoptuženih i njihovih branitelja da se saslušaju novi svjedoci.
BEOGRAD,16. rujna 2005.(Hina) - Na suđenju optuženima za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, tužiteljstvo i tročlano Sudsko vijeće u petak su odbili mnogobrojne prijedloge optuženih i njihovih branitelja da se saslušaju novi svjedoci.

Sudsko vijeće odlučilo je da se u nastavku dokaznog postupka kao svjedok sasluša samo Milorad Vojinović te da se ponovi vještačenje zdravstvenog stanja optuženog Vuje Zlatara.

Svjedok Milorad Vojinović bivši je zapovjednik 80. motorizirane kragujevačke brigade Jugoslavenske narodne armije (JNA). On je svjedočeći 26. studenog 2004. godine rekao da o zločinu na Ovčari nije obavijestio pravosudna tijela, nego samo niže časnike jer je smatrao kako je to trebao učiniti njegov nadređeni, zapovjednik operativne grupe "Jug" pukovnik JNA Mile Mrkšić.

Vojinović je tada rekao da je kapetan Jan Marček 20. studenog "obavijestio Mrkšića da pripadnici TO predstavljaju opasnost za ratne zarobljenike i vojnike JNA u hangaru na Ovčari".

Kako je u petak usvojeno, tim Instituta za sudsku medicinu iz Beograda ponovno će ispitati je li optuženi Vujo Zlatar mogao sudjelovati u ubojstvima 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari između 20. i 21. studenog 1991. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. listopada.

Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu posjetili su u petak ministar pravde Srbije Zoran Stojković i predsjednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero, koji su na zajedničkoj konferenciji za novinare s tužiteljem za ratne zločine Vojislavom Vukčevićem, rekli kako Specijalni sud za ratne zločine i procesi koji se vode odražavaju sposobnost i želju države da se suđenja za ratne zločine vode u Srbiji.

Na pitanje novinara hoće li za ratni zločin na Ovčari biti podignute nove optužnice, konkretno za neke niže časnike bivše JNA, Vukčević je odgovorio da "nitko u zapovjednom lancu neće biti pošteđen" utvrdi li se da ima temelja za optužnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙