FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronomi u sazviježđu Kita pronašli roj galaksija

PARIZ, 22. rujna 2005. (Hina/AFP) - Obilje vrlo udaljenih galaksija,stvorenih prije devet do dvanaest milijardi godina, otkriveno je udijelu neba gdje se nalazi sazviježđe Kita, doznaje se iz istraživanjafrancusko-talijansko-njemačke ekipe astrofizičara i drugih stručnjakačiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu "Nature".
PARIZ, 22. rujna 2005. (Hina/AFP) - Obilje vrlo udaljenih galaksija, stvorenih prije devet do dvanaest milijardi godina, otkriveno je u dijelu neba gdje se nalazi sazviježđe Kita, doznaje se iz istraživanja francusko-talijansko-njemačke ekipe astrofizičara i drugih stručnjaka čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu "Nature".

U tom su području, tvrde znanstvenici, galaksije dva do šest puta brojnije nego što se do sada vjerovalo. Promatranja u posljednjih nekoliko godina daju znanstvenicima pravo vjerovati da su se galaksije, kao i prve zvijezde, pojavile puno ranije nego što se smatralo. S tim otkrićem, čini se da će se morati stubokom mijenjati teorije o nastanku i evoluciji galaksija.

U roju od 8.000 galaksija udaljenih do 12 milijardi svjetlosnih godina u sazviježđu Kita, znanstvenici su otkrili 970 vrlo udaljenih i vrlo starih galaksija - stare su od devet do 12 milijardi godina. Te galaksije nastale su između 1,2 i 3,7 milijardi godina nakon "rađanja" svemira u Velikom prasku.

Isto tako, sveukupni broj zvijezda formiranih u tim sjajnim galaksijama u spomenutim razdobljima je dva do tri puta veći.

Sazviježđe Kita (Cetus) se nalazi na sjevernoj hemisferi i tvore ga zvijezde Menkar, Diphda, Kaffaljidhma, Baten Kaitos, Dheneb, Deneb Kaitos, Shemali, Menkar i Mira. U grčkoj mitologiji, Cetus je zarobio Andromedu, ali ju je spasio Perzej.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙