FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Marsu zabilježene seizmičke aktivnosti

LOS ANGELES, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Klima na Marsu pokazujetrend zatopljavanja, a nedavne bi snimke mogle biti prvi dokaziseizmičke aktivnosti na Zemlji susjednom planetu, tvrde znanstvenici.
LOS ANGELES, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Klima na Marsu pokazuje trend zatopljavanja, a nedavne bi snimke mogle biti prvi dokazi seizmičke aktivnosti na Zemlji susjednom planetu, tvrde znanstvenici.

Novi procjepi, koji nisu postojali na snimkama prije tri godine, pojavili su se na fotografijama marsovskih pješčanih dina koje je nedavno snimila svemirska letjelica Mars Global Surveyor, lansirana prije osam godina.

Riječ je samo o jednom od brojnih iznenađujućih otkrića Surveyora koja su natjerala znanstvenike da preispitaju svoja stajališta o Marsovoj klimi i geologiji.

"Vidjeti nove procjepe i druge promjene na površini Marsa nakon samo nekoliko godina - Mars nam se ukazuje kao puno aktivniji, dinamičniji planet nego što smo dosad pretpostavljali", rekao je Michael Meyer, voditelj NASA-inog programa Mars Exploration.

Njegov kolega Michael Malin rekao je novinarima da su snimke sa Surveyora prvi dokazi određene seizmičke aktivnosti, odnosno "marsotresa".

Ako je to točno, rekao je, "možemo ustvrditi da Mars ima topliju unutrašnjost nego se dosad smatralo ... a moguće je i da u dubinama Marsa postoje područja na kojima bi se mogao razviti život".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙