FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

List: Petritsch odbijen kao voditelj pregovora o Kosovu

BEČ, 17. rujna 2005. (Hina/APA) - Razgovore o decentralizacijiKosova i općenito političkoj budućnosti te pokrajine, što su ih upetak u Beču vodili visoki dužnosnici Kosova i Srbije podpokroviteljstvom UN-a, trebao je, kako u subotu tvrdi bečki dnevnikDie Presse, voditi diplomat i stručnjak za Balkan Wolfgang Petritsch,ali se tome usprotivilo austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.
BEČ, 17. rujna 2005. (Hina/APA) - Razgovore o decentralizaciji Kosova i općenito političkoj budućnosti te pokrajine, što su ih u petak u Beču vodili visoki dužnosnici Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom UN-a, trebao je, kako u subotu tvrdi bečki dnevnik Die Presse, voditi diplomat i stručnjak za Balkan Wolfgang Petritsch, ali se tome usprotivilo austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

List to tumači političkim opredjeljenjem Wolfganga Petritscha, on naime pripada socijaldemokratskom taboru, dok je u Austriji na vlasti koalicija desnog centra.

Kai Eide, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo, predložio je prvotno Petritscha za voditelja kosovskih pregovora, tvrdi list pozivajući se na diplomatske izvore. A nakon što su Austrijanci to odbili, Eide je osobno preuzeo vođenje pregovorima.

Petritsch, trenutno austrijski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, ima dugo iskustvo u balkanskoj policiji. 1999. je primjerice bio glavni pregovorač EU na kosovskim mirovnim pregovorima u Rambouilletu, a od 1999. do 20002. visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na razgovorima u Beču glavna je tema bila sporna decentralizacija Kosova. Prvi put se održao sastanak kosovskog i srbijanskog izaslanstva na ministarskoj razini. Obje su se strane, prema Eideu, obvezale da će se nastaviti diskusija o decentralizaciji. Norveški diplomat je nakon sastanka posebno hvalio pozitivnu atmosferu koja je dominirala razgovorima.

U Beču su se u listopadu 2003. održao i prvi sastanak srpske i albanske strane na Kosovu nakon rata u toj pokrajini 1999. Rezultat je bilo imenovanje nekoliko stručnih skupina koje se na svojim redovnim sastancima bave različitim problemskim područjima. Međutim, dosad se osjetljivo i za dvije strane na Kosovu krajnje sporno pitanje budućeg statusa te južnosrbijanske pokrajine uvijek isključivalo iz razgovora.

Eide trenutno provjerava dopušta li stanje na Kosovu da se započne pregovarati o njegovu konačnom statusu. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan njegovo će izvješće o tome dobiti još ovoga mjeseca. Priština ne odustaje od svojeg zahtjeva za neovisnošću Kosova, Beograd se tome oštro protivi i dalje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙