FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU ne vide promjenu u stajalištu Irana

NEW YORK (UN), 18. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Američki i europskidužnosnici izrazili su razočaranje u nedjelju zbog govora koji je uUN-u održao iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a koji je ostaviomalo prostora za nove razgovore s ciljem rješavanja spora oko iranskognuklearnog programa.
NEW YORK (UN), 18. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Američki i europski dužnosnici izrazili su razočaranje u nedjelju zbog govora koji je u UN-u održao iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, a koji je ostavio malo prostora za nove razgovore s ciljem rješavanja spora oko iranskog nuklearnog programa.

Iran se prošlog mjeseca povukao iz sporazuma s tri zemlje EU-a i ponovno je aktivirao tvornicu koja prerađuje uran u plin, što je dovelo do toga da Britanija, Francuska i Njemačka prekinu pregovore.

Francuska je rekla da je Ahmadinedžadov govor pred Općom skupštinom UN-a naveo SAD, Britaniju, Francusku i Njemačku da zatraže idućeg tjedna prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy rekao je novinarima da "opcija prijavljivanja Irana Vijeću sigurnosti ostaje na dnevnom redu".

Europa se nadala da će iranski predsjednik pružiti maslinovu grančicu, a on je umjesto toga ustrajao na tome da Iran ima neotuđivo pravo proizvoditi nuklearno gorivo i optužio je SAD i druge velike sile za kršenje nuklearnih sporazuma.

Jedan američki dužnosnik također je rekao da u tom govoru nije bilo nikakvih naznaka da je Iran promijenio mišljenje.

"Ja u njegovom govoru nisam čuo ništa što bi dalo naznaku temeljne promjene u strateškim stajalištima", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je za televiziju BBC da je govor predsjednika Ahmadinedžada bio "razočaravajući i ni od kakve koristi".

Straw je izjavio da će nastaviti koristiti diplomatska sredstva kako bi se riješio spor oko nuklearnih ambicija Irana, ali je odbacio ponudu Ahmadinedžada o suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Nuditi transparentnost sada znači priznati da ranije nisi ispunjavao zahtjeve IAEA-e, istaknuo je Straw.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙