FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon što je Rita promijenila smjer

LONDON, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utoraknakon što su se stišale bojazni da bi tropska oluja "Rita" moglapogoditi ključnu rafinerijsku i proizvodnu regiju u američkim saveznimdržavama Teksasu i Louisiani.
LONDON, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak nakon što su se stišale bojazni da bi tropska oluja "Rita" mogla pogoditi ključnu rafinerijsku i proizvodnu regiju u američkim saveznim državama Teksasu i Louisiani.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu čak 1,22 dolara na 66,17 dolara nakon što je prethodnog dana skočio čak 4,39 dolara na 67,39 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 67 centi na 64,94 dolara.

Cijene su u ponedjeljak poskočile čak sedam posto uslijed strahovanja da će tropska oluja Rita povećati oštećenja koja je prouzročio uragan Katrina. U međuvremenu je američki Državni centar za uragane promijenio svoju prognozu o stazi oluje Rita koja bi se po najnovijim procjenama trebala kretati južnije no što se prethodno vjerovalo i pogoditi SAD u drugoj polovini tjedna.

"Ranije se činilo da će pogoditi Houston i Port Arthur a sada se čini da će pogoditi Corpus Christi, koji je manje važan kada su u pitanju rafinerije, a trebao bi i tek rubno pogoditi platforme", kazala je Deborah White iz pariškog Societe Generale.

Istodobno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na redovnoj ministarskoj konferenciji u Beču naznačila da namjerava u rezervi držati dva milijuna barela nafte za slučaju naglog rasta potražnje.

Ta je opcija prevladala nad onom povećanja službenih kvota budući da je tržište po ocjeni članica naftnog kartela dobro opskrbljeno naftom, kazao je predsjednik naftnog kartela, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) mogla bi pak produljiti svoj plan o 30-dnevnoj deblokadi strateških rezervi, usvojen kako bi se ublažile posljedice pustošenja uragana Katrina, najavio je izvršni direktor agencije Claude Mandil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙