FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: skupina Nijemaca protjeranih 1945. u posjetu Slavoniji

OSIJEK,21. rujna 2005.(Hina) - Skupina pripadnika njemačke narodnosnezajednice, koji su prije 60 godina pod represijom komunističkog režimanapustili Slavoniju, a ovih dana borave u višednevnom posjetu tompodručju, danas je posjetila Osijek gdje ih je primioosječko-baranjski dožupan Dinko Burić.
OSIJEK,21. rujna 2005.(Hina) - Skupina pripadnika njemačke narodnosne zajednice, koji su prije 60 godina pod represijom komunističkog režima napustili Slavoniju, a ovih dana borave u višednevnom posjetu tom području, danas je posjetila Osijek gdje ih je primio osječko-baranjski dožupan Dinko Burić.

Istaknuvši kako današnji naraštaji poštuju patnje koje su Nijemci na tom području doživjeli prije 60 godina, dožupan Burić rekao je kako je prije dvije godine u Valpovu, gdje je bio jedan od prihvatnih logora za pripadnike njemačke narodnosne zajednice, podignut spomenik u znak sjećanja na žrtve iz toga vremena.

Dodao je kako Županija iznimno dobro surađuje s Vijećem njemačke nacionalne manjine te da županijske vlasti nastoje njemačkoj, ali i drugim manjinama omogućiti normalno djelovanje u njegovanju kulturne baštine.

Predstavnici njemačke narodnosne zajednice borave u višednevnom posjetu tom području u organizacije Saveza Nijemaca i Austrijanaca Hrvatske. Tijekom posjeta Đakovu misu u tamošnjoj katedrali, u spomen na događaje od prije 60 godina, predvodio je đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić, a u Valpovu su pred spomen-obilježjem položili vijenac u spomen na stradale žrtve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙