FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crkva podijeljena oko nevjenčanih zajednica

RIM, 14. rujna 2005. (Hina/AR) - U Italiji je otvorena polemika upovodu izjave Romana Prodija, čelnika oporbenog lijevog centra, da bitrebalo priznati parove koji žive zajedno a nisu vjenčani, odnosnoozakoniti njihovu zajednicu.
RIM, 14. rujna 2005. (Hina/AR) - U Italiji je otvorena polemika u povodu izjave Romana Prodija, čelnika oporbenog lijevog centra, da bi trebalo priznati parove koji žive zajedno a nisu vjenčani, odnosno ozakoniti njihovu zajednicu.

Romano Prodi je najavio da bi u program koalicije lijevog centra moglo biti uvršteno i uvođenje takozvanog PACS-a, građanskog ugovora o zajednici dviju osoba, te se osim stranaka u polemiku koja je izbila u Italiji uključila i Crkva. Agencija Talijanske biskupske konferencije- SIR, poručila je Prodiju "dalje ruke od obitelji i braka", a list Osservatore Romano, glasilo Svete Stolice, optužio je u utorak Prodija da nastoji pridobiti glasove birača uništavanjem obitelji.

Neki u Crkvi međutim pozivaju na razmišljanje o mogućnosti zakonskoga reguliranja izvanbračnih zajednica, odnosno na spoznaju postojanja nečega pred čime se ne mogu zatvoriti oči. Tako je kardinal Mario Francesco Pampedda za Corriere della Sera od srijede izjavio da je riječ o činjenici iz koje nastaju uzajamna prava i obveze. "Ispravno je i potrebno da ih država regulira. Ignorirati ih ne izgleda mi oportuno niti spojivo s pravom", rekao je kardinal Pampedda, pravni stručnjak rimske kurije. On je također rekao da prvo treba vidjeti kakve zakonske promjene predlaže Prodi pa onda donijeti sud o tome.

Prodi odbacuje kritike uz objašnjenje da priznati Pakt građanske solidarnosti, nastao u Francuskoj kao Pacte civil de solidariete- PACS), pakt o suživotu dviju osoba, bez obzira na spol partnera, ne znači priznati homoseksualne brakove.

Pakt građanske solidarnosti- PACS, vrsta je ugovora koja se zaključuje između dviju odraslih osoba istog ili različitog spola s ciljem da osigura slična prava kakva se jamče u bračnoj zajednici, poput prava nasljeđivanja, posjeta u bolnici ili zatvoru, odlučivanja u ime partnera u slučaju bolesti, prava boravka za partnera koji je stranac i druga. Ugovor o osnivanju takve zajednice trebala bi ovjeriti i službeno registrirati za to nadležna državna služba.

U Italiji je koalicija lijevog centra 2002. godine predstavila nacrt zakona koji bi regulirao odnose u zajednici dviju nevjenčanih osoba, a talijanski parlament od 2004. godine raspravlja o zakonskim prijedlozima za reguliranje izvanbračnih zajednica u čiju su se razradu i uključile neke od stranaka vladajuće koalicije desnog centra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙